Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 846.114 особа, а забележена су 7.664 смртна случаја, показују подаци са сајта covid19.rs.

У Србији је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 3.901 хоспитализован пацијент. На респираторима се, према јучерашњем пресеку, налази 156 особа.

Погоршава се епидемијска ситуација, а црвене зоне се пуне. Вирус је, према последњем пресеку, потврђен код још 7.602 особе, а тестирано је 26.183 људи. Од последица заразе преминула је још 31 особа.

Наредних дана у ковид-систем враћа се Клиничко болнички центар “Звездара”.

Епидемиолог Предраг Кон најавио je да ће наредних дана бити одржана седница Кризног штаба и истакао да је алтернатива ковид пропусницама – затварање.

“Овде се иде по принципу – не може нам нико ништа, јачи смо од судбине. У оваквој ситуацији организовати весеље? Па, шта је то него ово што сам управо рекао – не може нам нико ништа? Не разумем ту врсту самоубилачке борбе против вируса. Ако сакупите на слављу 200 до 300 људи на једном месту, ризик од заражавања, јасно, постоји. Али, ако је већ тако, људи, вакцинишите се, па идите на славље”, нагласио је Кон.

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић изјавио је да су ковид пропуснице најефикасније и најправичније решење. Та мера би се односила на кафиће, ресторане, ноћне клубове, али дефинитивна одлука још није донета.

Указао је да то што има мање хоспитализованих него раније, иако је много новозаражених, јесте ефекат вакцине.

Дечји пулмолог из КБЦ “Драгиша Мишовић”, Оливера Остојић рекла је за РТС да су код најмлађе деце најблажи могући симптоми коронавируса, да нема ни компликација, али да је број заражених међу најмлађима знатно порастао.

У Србији до сада дато 6.260.000 доза, највише вакцинисаних у Прибоју

У Србији је дато преко три милиона првих доза, 2.860.000 других доза и 400.000 трећих доза вакцина против коронавируса, рекао је за РТС директор Канцеларије за е-Управу Михаило Јовановић.

“Тако да укупно имамо дато 6.260.000 вакцина”, додао је Јовановић.

Истакао је да они градови и локалне самоуправе који су били лидери у вакцинацији и даље су то. На првом месту је Прибој са 64 одсто, иза тога су Босилеград и Мали Зворник са 60 одсто, Ужице и Ниш са 59 процената и Кладово и Београд са 58 одсто вакцинисаних пунолетних грађана.

На дну листу, истод 30 одсто вакцинисаних имају – Уб, Мионица, Лајковац, Нови Пазар и Тутин.

Када је реч о вакцинацији младих узраста од 18 до 30 године, Јовановић истиче да је и даље мали проценат вакцинисаних, око 22 одсто, али да и то варира од града до града и да је у Београду тај проценат скоро 29 одсто.

Гужве испред ковид амбуланти у Краљеву, све више тежих пацијената

Од викенда је део Интернистичке болнице у Краљеву прешао на ковид систем и тренутно се у њој лечи 27 пацијената. То не чуди, јер се број заражених у последње време повећава, а у прва три дана ове недеље било је више од 150 новооткривених случајева.

“Имамо и по три генерације једне породице оболеле, тако да имамо и све већи број старијих болесника, све већи број тежих болесника. Имамо и вакцинисаних и невакцинисаних. Код вакцинисаних ипак је то лакша клиничка слика. Углавном болесници, народски речено, који нам се кваре, код којих тежа клиничка слика брже напредује, то су невакцинисани болесници”, наводи др Милан Парезановић, инфектолог и координатор Ковид болнице у Краљеву.

Поново се стварају гужве испред специјалистичких ковид амбуланти у Интернистичкој болници. Разумљиво, све је више и нервозе што се могло видети и у претходним таласима. Доктор Парезановић каже да се прегледи не могу организовати другачије.

“И даље ту имамо један рендгенски апарат. Ми имамо пет екипа, имамо три лекара преподне, два лекара поподне, али треба све те болеснике снимити, треба очитати те снимке и онда да они буду доступни нама на прегледу”, објаснио је доктор Парезановић додао да сви приоритетни пацијенти буду примљени преко реда.

У последњих десетак дана, на вакцинацију се одлучи од 70 до 120 Краљевчана дневно, што је нешто боље него летос када је била стабилнија епидемијска ситуација.

Подаци Дома здравља кажу да је до сада бар једну дозу примило више од 48.000 грађана, а две њих више од 46.000. За месец дана, трећу дозу примило је готово 7.250 Краљевчана.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here