Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић поручио је данас да најквалитетнији део нашег друштва долази из високог образовања и науке и да је зато наш задатак да стварамо услове да млади и паметни људи овде нађу посао и обезбеде своју будућност.

Шарчевић је, на представљању резултата Научно-технолошког парка Београд, рекао да цео свет цени српску науку и истраживаче и да стога знање наших људи има потенцијал да буде добар производ. Он је указао на то да се за три године пословања у Научно-технолошком парку Београд развила 71 технолошка компанија, радно је ангажовано 650 инжењера, а компаније чланице су током 2018. приходовале 20 милиона евра. Према његовим речима, само током прошле године основано је 20 стартап компанија, обучено је 200 младих потенцијалних предузетника, а 1.000 студената обучено је за технолошко предузетништво.

Научно-технолошки парк Београд је пример добре праксе, оценио је министар и најавио да ће до краја године бити завршен НТП у Новом Саду, а положен је и камен темељац и за НТП у Нишу. Шарчевић је додао да је потребно да поставимо добре темеље будућим генерацијама на свим нивоима образовања уколико желимо још научно-технолошких паркова и компанија попут оних који се развијају у НТП Београд.

Државни секретар Министарства просвете Владимир Поповић рекао је да држава ради на новом моделу финансирања науке који ће да комбинује и институционално и пројектно финансирање. Наћи ћемо решење и за истраживаче на факултетима који нису у настави јер желимо економију засновану на знању и што више оваквих примера као у НТП Београд, рекао је Поповић.

Директорка Научно-технолошког парка Београд Гордана Даниловић Грковић нагласила је да резултати тог парка показују да се развојем правих система подршке, као што су научно-технолошки паркови, може реализовати потенцијал који Србија има у младим људима.

Суоснивач стартап компаније „SmartReseаrch“ Марко Панић, који се након школовања у Немачкој вратио у Србију и почео да ради на развоју машине за аутоматско тестирање лабораторијских процеса, објаснио је какву је подршку на том путу добио од НТП Београд.  Он је додао да очекује да се већ почетком маја производ његове компаније нађе на тржишту.

Научно-технолошки парк Београд основан је 2015. у партнерству Владе Србије, града Београда и Универзитета у Београду, уз подршку Владе Kонфедерације Швајцарске. НТП Београд је конципиран као место спајања и размене између институција, науке и привреде са циљем да пружи подршку стартап компанијама/тимовима, као и растућим високотехнолошким компанијама у развоју и комерцијализацији иновативних производа и услуга.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here