Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Комунална полиција дневно контролише око 100 угоститељских објеката, током новогодишње ноћи та контрола биће повећана, а угоститељи и појединци који се не придржавају мера биће адекватно санкционисани, изјавио је данас руководилац сектора за унутрашњу контролу Комуналне полиције Ранко Шекуларац.

Шекуларац је за Танјуг навео да је у претходном периоду приликом контроле угоститељских објеката највише прекршаја забележено због непоштовања мера индивидуалне заштите, односно не ношења маски у затвореном простору, али и због непоштовања мере ковид сертификата од стране угоститеља.

“Забележено је непоштовање мера од стране оних угоститеља који нису поштовали уредбу у погледу ковид сертификата и ту смо морали репресивно да реагујемо”, рекао је Шекуларац.

Подсетио је да су прописане казне за кршење те мере 300.000 за правна лица, одговорна лица 50.000 и физичка лица 5.000 динара.

Шекуларац је истакао да ће се пре, али и током новогодишњих празника посебно контролисати поштовање епидемиолошких мера, те да је планиран повећан број комуналних милиционара на терену који ће, каже, санкционисати најнеодговорније.

Када је реч о радном времену угоститељских објеката за Нову годину, Шекуларац каже да то остаје као и до сада, те да они сами могу да пропишу радно време и да то може бити и 24 сата.

“Важно је да напоменемо да ћемо у складу са нашим овлашћењима прописано радно време контролисати и оне најнеодговорније ћемо санкционисати”, рекао је Шекуларац.

Наглашава да ће се у новогодишњој ноћи, у складу са одлуком о радном времену угоститељских објеката, контролисати емитовање музике која се чује и из објеката који се налазе у близини објеката у зони терасе, те да ће се уколико се констатује прекорачење, реаговати у складу са овлашћењима.

“У том смислу, уколико констатујемо неко прекорачење, реаговаћемо и санкционисати најнеодговорније, како у новогодишњој ноћи, тако и пре тога”, истиче Шекуларац.

Он наводи да ће се пре новогодишње ноћи, а посебно у периоду после Нове године, контролисати такси превоз, због, како каже, повећаног броја нелегалних превозника.

“Комунална милиција ће током дана и вечери сигурно контролисати и њих, да не пошаљемо неку негативну слику у свет која се раније дешавала, да нелегални такси услугу превоза туристима и грађанима наплаћују много више него што треба”, истиче он.

Шекуларац наводи да су санкције за то новчане, али и да може доћи и до привременог одузимања такси возила, када се утврди да је такси возило нелегално и да возач не поседује потребну документацију.

Шекуларац истиче да на територији Београда има укупно 390 комуналних милиционара и да је због обима посла тај број недовољан, те да је један од планова за 2022. годину да се запосли већи број њих.

“Расписали смо конкурс за њих 100, сада је процедура селекције и одабира кандидата, надам се да ће то у наредних недељу две бити завршено и да ћемо у фебруару нову класу упутити на обуку”, казао је Шекуларац.

*****

Накнадни коментар:

Текст који смо пренели само показује могућности комуналне полиције, која апсолутно није у могућности да преузме обавезу спровођења мера заштите грађана од неодговорних појединаца који не спроводе законске обавезе које су само „мртво слово на папиру“ Па наравно да Комунална полиција не може да обави те посебне задатке. Наравно они који стоје иза организације тих масовних окупљања морали су да знају да комунална полиција има ограничене могућности, али постоје и разне друге инспекције и службе које су посебним одлукама могле да добију и посебна овлашћења. Имамо и полицију коју би такоше трбало да занима да ли се крши закон и како се одредбе закона спроводе. Оно што је још чудније јесте присећање на одлуку Кризног штаба, да се не уважи захтев медицинских стручњака у Кризном штабу да се уведу ванредне мере поводом организованог дочека Нове године и масовних окупљања тим поводом. Њих није интересовало шта се дешава у свету и какве су тешке мере већ уведене или се уводе.  Немедицински стручњаци, иначе стручњаци за све, су закључили да су довољне постојеће мере и да је вакцинисање једини начин да елиминишемо пандмију и наравно спровођене заштитних мера које се никада нису ни спроводиле и у то је могао свако и  свакодневно да се увери.   Данас на Јавном сервису РТС рече један од веома компетентних саговорника, иначе лекар са великим искуством и начелник Ковид болнице Војске Србије, да данас не постоји ни један здравствени радник у Србији који би могао да се сложи са одлуком Кризног штаба и да ћемо то скупо да платимо. И то врло скоро, јер како је у специјалној тв емисији РТС рекао, врло ускоро имаћемо више заражених него икада до сада. Рекао је да је немогуће ни тестирати све оне који ће бити заражени, али да ће их бити хиљаде и хиљаде и то свакодневно. Наравно сви они и када би се констатовало да су заражениа њих не би ни било места за све у болницама, па ће многи и умрети, а многи неће ни знати да су умрли од последица вируса, да ли од омикрона или ковида, па то није ни важно. Поставља се само питање да ли су морали да умру и ко је за њихову смрт одговоран?

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here