Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је на ТВ К1 да рестриктивне мере против вируса корона дају резултате у Србији, али да је једини излаз масовна вакцинација. Он је, међутим, упозорио да грађанима недостаје дисциплина и да се у баштама кафића мере уопште не поштују.

„Морамо да схватимо да смо екстремно недисциплиновани. Прешао сам у суботу 50 километара Београдом. Уочио сам да се апсолутно ни на једном месту не поштују мере — 100 одсто се не поштују мере у кафићима, баштама“, рекао је Кон.

Он је подсетио да је обавезно ношење маски у баштама, осим у ситуацијама када се пије пиће и конзумира храна.

„Не интересује ме да ли неко мисли да ли то треба да се санкционише, али не може да се очекује да касније нема последица“, истакао је Кон за ТВ К1.

Кон је навео да се од Кризног штаба очекује одлука о отварању.

„Да ли очекујете да ће бити ишта другачије у затвореном него у отвореном? Сви се понашају у кафићу као да су у заштићеном, као у бункеру, што је потпуно наопако. Не нападам никога, само констатујем. Не мислим да треба затезати или попуштати мере, не треба дирати ништа“, казао је Кон.

Предстојећи празници би могли мало да успоре пад броја новозаражених, напоменуо је Кон, наводећи да би била штета да нам се поново вирус покрене након Ускрса.

Кон је указао и да се приближава крај школске године, матуре, као и да предстоји период свадби.

„Понашамо се као да се апсолутно ништа не дешава. Мислите да ћемо на стадиону другачије да се понашамо? Музичари нису проблем, епидемиолошки, јер су на пет метара од стола или имају плексиглас испред себе. Једна је могућност да се тестирају они који долазе на весеље, или да буду вакцинисани, а они који нису, морају да користе маске“, изричит је Кон.

О казнама за непоштовање епидемиолошких мера, Кон је рекао да је то за некога мотивација и да би било другачије да су оне веће.

„Да је казна 800 евра као у Словенији, другачије би било. У Великој Британији је 10.000 фунти, али није поента у казнама. Да је успешно спроведено ово са баштама, мирно би могли да дочекамо свадбе и крај школске године“, казао је Кон.

Према његовом мишљењу, све би могло да се отвори само под условом да се поштују мере. .

„Постоји огроман притисак да се све отвори. Када нам опада број оболелих, не смемо да дозволимо да се бројке опет подигну. У Београду је просек код вакцинисаних 59 година, а градом највише циркулишу између особе између 20 и 50 година. Ситуација зависи од циркулације вируса“, навео је Кон.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here