Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

У свету је забележено више од 7,7 милиона случајева заразе коронавирусом, а више од 428.000 људи је преминуло од последица заразе. Опоравило се више од 3,9 милиона људи. Највише је заражених и преминулих у САД, највеће жариште вируса у Јужној Америци је Бразил, а велики број заражених бележи се и у Русији.

У Сједињеним Америчким Државама забележена су 2.116.922 случаја заразе коронавирусом, а од последица ковида 19, болести коју вирус изазива, преминуло је 116.825 људи.

Највеће жариште вируса у Јужној Америци је Бразил – заражено је 829.902 људи, а преминула је 41.901 особа.

У Русији су забележена 511.423 случаја, а од последица заразе преминуло је 6.715 људи.

Северна и Јужна Америка тренутно “носе терет” глобалне пандемије коронавируса, саопштила је Светска здравствена организација, истичући да се на та два континента налазе четири од десет земаља на свету које су најгоре погођене пандемијом.

У Русији преминуло 114 људи

У Русији је у последња 24 сата забележено 8.706 случајева заразе коронавирусом, док је од последица заразе преминуло 114 људи, преноси Ројтерс.

Од почетка епидемије у Русији забележено је 520.119 случајева заразе, док је од ковида 19 преминуло 6.829 људи.

Немачка: Још 348 заражених и 18 преминулих

Број потврђених случајева коронавируса у Немачкој повећан је за 348 – на 186.022, показују данашњи подаци Института Роберт Kох.

Пријављени број смртних случајева повећао се за 18 – на 8.781, наводи Ројтерс.

Без оболелих на Новом Зеланду

На Новом Зеланду већ 22 дана нема нових случајева заразе коронавирусом, објавило је новозеландско министарство здравља на Твитеру. Нема ни активних случајева.

Крај епидемије на Новом Зеланду проглашен је 8. јуна, када су укинуте све превентивне мере које су уведене средином марта.

Словенија од понедељка отвара граничне прелазе са Италијом

Од данас становници северних италијанских покрајина Фурланије-Јулијске крајине без ограничења могу да пређу границу између Италије и Словеније.

На основу епидемиолошких података два национална института за здравство одлучено је да граница већ од данас буде отворена за становнике пограничне покрајине, а од понедељка 15. јуна за остатак Италије.

Такође у понедељак ће и словеначки и италијански држављани моћи да прелазе границу и преко мањих граничних прелаза.

Од понедељка, Словенија ће Италију укључити међу сигурне епидемиолошке земље, с истим режимом прелаза који се примењује на границама с Аустријом и Мађарском.

У Индији забележен највећи број заражених у једном дану

У Индији је у последња 24 сата забележено 11.458 случајева заразе коронавирусом, што је највећи број заражених у једном дану, преноси Ројтерс.

Од почетка епидемије у Индији су регистрована 308.993 случаја ковида 19, а преминуле су 8.884 особе.

Више од 5.000 новооболелих у Мексику

У Мексику су потврђена рекордна 5.222 нова случаја коронавируса и још 504 смртна случаја од ове инфекције.

Тако је у Мексику укупан број заражених достигао 139.196, а преминуло је укупно 16.448 особа, преноси Ројтерс. Влада је саопштила да је реалан број заражених људи вероватно знатно већи од званичног броја.

Агенција АП наводи да је и поред тога савезна влада најавила да од понедељка половина од 32 мексичке државе може да почне ограничено поновно отварање хотела и ресторана. Фабрике и хотели могли би да наставе са радом ако предузму мере безбедности.

Мексико Сити је епидемијом далеко најтеже погођени део земље и није уврштен на листу савезне владе за отварање. Међутим, градска власт је у петак најавила свој план поновног отварања, које би требало да почне следеће недеље, а укључује наставак рада производних предузећа ако испуњавају здравствене стандарде.

Бразил престигао Велику Британију по броју преминулих

Бразил је престигао Велику Британију по броју мртвих од корона вируса и сада је на другом месту у свету, после САД.

Укупан број умрлих достигао је 41.828, пошто је у последња 24 сата преминуло још 909 особа, преноси Ројтерс. Министарство здравља Бразила саопштило је да је укупан број заражених 828.810, пошто је забележено 25.982 нових случајева ковида 19. Бразил је и по броју заражених други у свету, после САД.

Ројтерс наводи да Светска здравствена организација (СЗО) ипак сматра да здравствени систем Бразила издржава притисак. Извршни директор СЗО Мајк Рајан каже у Бразилу постоји неколико подручја у којима је попуњеност капацитета одељања за интензивну негу већа од 80 одсто. Рајан је указао да Бразил очито има жаришта короне у великим градовима.

“Подаци које тренутно имамо показују да је систем под притиском, али да још увек успева да се носи епидемијом”, рекао је Рајан на брифингу у Женеви.

Бразилски председник Жаир Болсонаро сматра да коронавирус не представља велику опасност и назвао га је “малим грипом”.

У Kини 11 нових случајева короне и 7 асимптоматских

Kина је пријавила 11 нових случајева ковида 19 и седам асимптоматских, саопштиле су кинеске здравствене власти.

Национална здравствена комисија навела је да су пет нових потврђених случајева импортовани, односно да је реч о особама које су допутовале из иностранства, преноси Ројтерс. У Пекингу је забележено шест нових случајева заразе, због чега су власти округа Фенгтаи прогласиле ванредну ситуацију, пренео је Ројтерс. Свих шест заражених особа посетило је једну пијацу у округу Фенгтаи. Како би се спречило ширење вируса, власти округа су забраниле кретање становницима који живе у близини пијаце.

Најављено је и тестирање више од 10.000 људи који су посетили пијацу у округу Фенгтаи.

Укупно је у континенталној Kини до сада потврђено 83.075 инфицираних коронавирусом, док је број смртних случајева 4.634.

Француска 15. јуна укида рестриктивне мере за путнике из ЕУ

Француска ће 15. јуна укинути рестриктивне мере на својим границама за путнике из земаља ЕУ, саопштила су министарства унутрашњих и спољних послова те земље.

Kако се наводи у саопштењу, имајући у виду повољан развој здравствене ситуације у Француској и Европи и у складу са препорукама Европске комисије, Француска ће 15. јуна укинути сва ограничења у саобраћају према земљама ЕУ која су уведена у циљу борбе против пандемије корона вируса.

Kако се додаје, путници из држава чланица ЕУ, као и из Андоре, Исланда, Лихтенштајна, Монака, Норвешке, Сан Марина, Швајцарске и Ватикана моћи ће да уђу на територију Француске без ограничења, преноси Ројтерс.

У саопштењу се додаје да ће, применом реципрочних мера, ограничења која укључују двонедељни карантин по доласку, наставити да се примењују на границама са Шпанијом и Великом Британијом.

Више од 1.500 новозаражених у Египту

У Египту је у петак забележено још 1.577 случајева коронавируса, што је рекордан пораст у броју заражених на дневном нивоу у последње скоро две недеље, саопштило је Министарство здравља те земље.

У Египту је укупно регистровано 41.303 случајева коронавируса, а до сада је укупно преминуло 1.422 људи, додаје министарство.

 „Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here