Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Коронавирусом је широм света заражено више од 40.600.000 људи, а од последица инфекције до сада је умрло 1.120.000. Многе европске земље поново уводе ригорозније рестриктивне мере.

Након Француске, у којој је од суботе уведен полицијски час од 21 сат до 6 ујутро који ће трајати бар месец дана, бројне европске земље покушавају да се заштите увођењем јачих заштитних мера.

Италијански премијер Ђузепе Конте објавио је да ће због погоршања епидемијске ситуације бити ограничено радно време кафића и ресторана, док ће градоначелници добити овлашћења да затварају тргове и јавна места после 21 сат.

Шведска влада ради на новом и привременом закону којим би добила додатна овлашћења ради спречавања ширења заразе коронавирусом.

У Аустрији је најављен нови антиепидемиjски пакет мера који ће увести оштру редукцију социјалних контаката.

Влада Републике Ирске разматра повратак у потпуно национално закључавање на шест недеља.

Неколико шпанских региона пооштрило је ограничења у вези са коронавирусом, у покушају да сузбију други талас инфекције, па ће тако градови Бургос и Аранду де Дуеро од сутра увече бити затворени за сва путовања, осим за она која су неопходна.

Македонски министар здравља Венко Филипче изјавио је да је Северна Македонија, због озбиљног ширења коронавируса, на корак до поновног увођења полицијског часа.

Експерт Светске здравствене организације Мајк Рајан рекао је у понедељак да Европа и Северна Америка треба да следе пример азијских држава у доследном истрајавању примене антиковид мера и стављању у карантин свакога ко дође у контакт са зараженим људима.

У Мађарској 989 новозаражених, преминуло 38 особа

У Мађарској је током последња 24 сата потврђено 989 нових случајева заразе коронавирусом, а преминуло је 38 особа, објављено је на владином сајту за праћење епидемије.

У земљи је тренутно је активно 32.909 случајева, 1.960 пацијената је хоспитализовано, а 197 на респиратору, преноси МТИ.

Од почетка епидемије, у Мађарској је инфицирано укупно 48.757 особа, од којих је 1.211 преминуло.

(Танјуг)

Најмлађа жртва коронавируса у Хрватској имала 33 године

Нова најмлађа жртва коронавируса у Хрватској имала је само 33 године.

Међу осам преминулих од последица коронавируса у последња 24 сата, у Хрватској је и женска особа рођена 1987. године.

Она је, преноси загребачки портал Телеграм, умрла у Општој болници у Бјеловару.

(Танјуг)

У Словенији заражене још 794 особе

Током протекла 24 сата, у Словенији су регистроване јо 794 особе заражене коронавирусом. У истом периоду преминуле су две особе.

Тренутно, на болничком лечењу је 313 пацијената, од којих је 56 на интензивној нези.

У Словенији је од почетка пандемије од ковида 19 оболело 14.777 особа, а преминуле су 192.

(Танјуг)

Ломбардија уводи полицијски час

У северној италијанској покрајини Ломбардија, од 22. октобра биће уведен полицијски час.

Према новој наредби, коју је, на предлог власти Ломбардије, одобрила централна влада, у целој регији, од 23 сата увече до пет ујутро, престају све комерцијалне активности, изузев неопходних, а за време викенда велики шопинг центри остају затворени.

Према проценама Комитета, који је анализирао убрзано ширење заразе коронавирусом последних седмица, у Ломбардији би до краја овога месеца могло бити 600 пацијената у одељењима интензивне неге.

“Треба узети у обзир могућност да се полицијски сат током ноћи уведе и у другим градовима, као сто је Рим или Напуљ, и у свим оним деловима земље где епидемиолошка ситуација може да се погорша много и брзо”, рекао је за агенцију Анса члан Научно-техничког комитета Ломбардије Фабризио Прељаско.

Влада премијера Ђузепе Контеа упорно одбија могућност увођења новог карантина на целој националној територији.

(Танјуг)

Белгија разматра увођење најригорознијих мера

Белгија би могла да се врати на најригорознији модел карантина уклолико не дође до смањења броја оболелих од ковида-19, рекао је Ив ван Летем, један од главних белгијских вирусолога.

“Можда ћемо морати да размотримо још рестриктивније мере него што су садашње, које би биле попут оних из марта и априла”, рекао је Ван Летем.

Ван Летем, који се обраћа скоро сваког дана на конференцијама за новинаре, рекао је да једино вакцина или ефикасан лек могу да зауставе пандемију, пренео је Ројтерс.

(Танјуг)

У Аустрији 1.524 новозаражена коронавирусом

У Аустрији су током протекла 24 сата регистрована 1.524 нова случаја заразе коронавирусом, што је утврђено на основу 19.469 тестова.

У поређењу са прошлом недељном то је раст од око 50 одсто. Највећи број новозаражених поново је у Бечу – 333.

Тренутно је у Аустрији 15.471 активно оболели, хоспитализовано је 889, што је за 90 више него јуче, док је на интензивној нези непромењен број пацијената – 145.

У протекла 24 сата преминуло је 10 особа, па је укупан број умрлих од ковида или са ковидом порастао на 914.

Од почетка епидемије у Аустрији укупно је 67.792 особе позитивно тестирано на коронавирус, а 51.407 је излечено.

(Танјуг)

Русија ће направити 300.000 вакцина за десет дана

Русија ће произвести око 300.000 вакцина против коронавируса до краја октобра, најавио је министар индустрије и трговина Денис Мантуров у разговору за телевизијску станицу Русија-24.

Нешто раније, Мантуров је рекао да ће производња вакцине скочити са 800.000 доза у новембру, до 15 милиона, колико ће их бити на пролеће, пренео је Тас.

Руска вакцина “Спутњик V” је постала прва регистрована вакцина у свету против коронавируса.

Директор Инвестиционог фонда Русије Кирил Дмитријев рекао је раније да је Русија добила захтеве од 20 земаља да им испоручи милијарду вакцина.

(Танјуг)

У Хрватској 890 новозаражених

Током протекла 24 сата, у Хрватско је регистровано још 890 особа заражених коронавирусом, а осам заражених пацијената је преминуло. Тестирано је 5.519 узорака.

На болничком лечењу су 574 новозаражена пацијента на болничком лечењу, од тога 32 на респираторима.

Од фебруара ове године, у Хрватској су регистроване 26.863 особе заражене коронавирусом, од којих су 382 преминуле.

До сада су се опоравиле 20.962 особе, од тога 433 у последња 24 сата.

Укупно је тестирано 406.519 особа, од тога 5.883 у последња 24 сата. У самоизолацији су тренутно 22.372 особе.

У Индији најмањи број новозаражених у последња три месеца

У Индији је током последња 24 сата пријављено 46.790 нових случајева заразе коронавирусом, што је најмањи дневни биланс за скоро три месеца, саопштило је Министарство здравља.

Тако је настављен тренд пада броја заражених после врхунца у септрембру, а укупан број пријављених случајева сада износи скоро 7,6 милиона, по чему је Индија друга на свету после САД, преноси Ројтерс.

Од последњег пресека пријављено је и 587 смртних случајева, па је укупан број преминулих сада 115.197.

(Танјуг)

Трагичан рекорд у Украјини – 113 преминулих ковид пацијената

Током последња 24 сата у Украјини је евидентирана рекордна смртност међу ковид пацијентима – 113 преминулих.

Национални савет безбедности саопштио је да је до сада потврђено укупно 309.107 случајева заразе, 5.786 преминулих и 129.533 излечених пацијената, пренео је Ројтерс.

(Танјуг)

У Словенији од вечерас на снази полицијски час

У Словенији, од данас, полицијски час  који ће трајати од 21 сат до шест сати ујутру.

На снагу ступа и забрана окупљања више од шест особа, уместо досадашњих 10, преноси агенција СТА.

И даље важи и забрана кретања између региона, уз одређене изузетке.

У понедељак је саопштено да је током претходна 24 сата потврђено 537 случајева заразе, што је 20,4 одсто тестираних, због чега се влада и одлучила на нове мере.

(Танјуг)

Аустралија: У Викторији најављено ублажавање мера

Премијер аустралијске државе Викторије Денијел Ендруз најавио је могућност бржег ублажавања рестриктивних мера након што је надлежна медицинска служба информисала јавност да је само један нови случај заразе коронавирусом регистрован током последња 24 сата.

Након вишемесечних ограничења кретања, пет милиона житеља Мелбурна од јуче могу слободније да се крећу, без временског ограничења. Ипак, јавна окупљања забрањена су до даљег, а ресторани још увек могу само да достављају храну.

У међувремену, власти се припремају да евакуишу у хотел-карантин 24 људи код којих је потврђено присуство вируса на једном теретном броду који је усидрен у луци Фриментл на западу Аустралије.

(Танјуг)

Рекорд у Бугарској – више од 1.000 новозаражених

У Бугарској су током последња 24 сата потврђена 1.024 нова случаја заразе коронавирусом, што је највиши дневни биланс од почетка епидемије, саопштило је Министарство здравља. Тестирано је 4.406 узорака.

Од последњег пресека преминуло је још 18 особа.

Бугарска се суочава са недостатком медицинског особља, с обзиром на то да су тренутно заражена 1.622 лекара.

У тој земљи је од почетка епидемије заражено 30.527 особа, од којих је 1.008 преминуло.

(Танјуг)

Број инфицираних у Бразилу већи за 15.383

Бразил је током протекла 24 сата забележио нових 15.383 случаја заразе коронавирусом и 271 смртни исход, саопштило је из Министарство здравља.

До сада је регистровано више од 5,2 милиона инфицираних, док је званичан број преминулих порастао на 154.176.

(Танјуг)

Пети дан заредом двоцифрен број новозаражених у Јужној Кореји

У Јужној Кореји је пети дан заредом забележен двоцифрен број новозаражених коронавирусом. Током последња 24 сата потврђено је 58 нових случајева, од којих је 41 локално пренет.

То је ипак благи пад у односу на понедељак, када их је било 76 и недељу када је регирстован 91 нови случај, преноси Јонхап.

Од последњег пресека преминуле су још три особе.

У Јужној Кореји је од почетка епидемије забележено укупно 25.333 заражених, од којих је 447 преминуло.

(Танјуг)

Још 6.868 заражених у Немачкој, преминуло 47 особа

У Немачкој је током последња 24 сата регистровано 6.868 нових случајева заразе коронавирусом, а преминуло је 47 особа, саопштио је Институт “Роберт Кох”.

У тој земљи је од почетка епидемије заражено укупно 373.167 особа, од којих је 9.836 преминуло, преноси Ројтерс.

(Танјуг)

У Кини 19 новозаражених, сви случајеви импортовани

У Кини је током последња 24 сата потврђено 19 нових случајева заразе коронавирусом, од којих су сви импортовани, саопштила је Национална здравствена комисија.

То је пораст у односу на претходни дан када је регистровано 13 новозаражених, преноси Ројтерс. Потврђена су и 24 нова асимптоматска случаја, који не улазе у званичну статистику.

Од почетка епидемије у Кини су забележена укупно 85.704 случаја заразе, а преминуле су 4.634 особе.

(Танјуг)

У Мексику 3.699 новозаражених, преминула 171 особа

У Мексику је током последња 24 сата потврђено 3.699 нових случајева заразе коронавирусом, а преминула је 171 особа, саопштило је Министарство здравља.

Укупан број потврђених случајева заразе тиме је порастао на 854.926, преноси Ројтерс. До сада је преминуло 86.338 особа.

(Танјуг)

Аргентина пета земља света са више од милион заражених

Аргенитна је постала пета земља у свету са више од милион заражених коронавирусом, након убрзаног пораста броја заражених последњих недеља.

У тој земљи су током последња 24 сата потврђена 12.982 нова случаја, чиме је укупан број инфицираних порастао на 1.002.662, саопштило је Министарство здравља.

Од последњег пресека преминула је 451 особа, а од почетка епидемије укупно 26.716 преноси Ројтерс.

(Танјуг) 

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here