Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Укупан број заражених коронавирусом у свету ближи се бројки од девет милиона, а само у Сједињеним Државама је више од 2.300.000 инфицираних. У Србији су потврђена 94 нова случаја коронавируса, а једна особа је преминула. Број заражених вирусом корона у Русији порастао за 7.728

Број нових случајева заражених вирусом корона у Русији у протекла 24 часа повећан је за 7.728, тако да укупан број инфицираних износи 584.680 особа, саопштио је Оперативни штаб за борбу против ширења инфекције вируса корона.

Оперативни штаб наводи да је 30,2 одсто случајева заражених (2.335 особа) без клиничких манифестација.

У саопштењу се додаје да је и даље највећи број случајева регистровано у Москви – 968.

У протекла 24 часа умрло је 109 особа са вирусом корона, а укупно за све време пандемије тај број износи 8.111.

Из болница је отпуштено 5.119 особа након лечења од ковида 19, што значи да укупан број оздравелих износи 339.711 особа, саопштио је Оперативни штаб.

У Русији је од почетка епидемије извршено скоро 17 милиона тестова на вирус корона, а под медицинским надзором због сумње на ковид 19 налази се 310 хиљада људи.

Кина се поново суочава са опаким вирусом, блокирано пола Пекинга

Више од пола Пекинга блокирано је како би се спречило ново ширење вируса корона, који је другачији него у Вухану, казао је за Новости Ченг Гуанг, експерт националне здравствене комисије Кине.

Кинеске стручњаке али и целу нацију додатно забрињава то што вирус није подударан са оним с којим су се суочили у Вухану, наводи проф. др Ченг Гуанг.

После Вухана, главног града централне кинеске покрајине Хубеј, првог жаришта короне, од које је умрло више од 3.000 људи, потом и Чулана на североистоку земље, Кина се поново суочава са опаким вирусом. Овога пута, након двомесечне нормализације стања, букнуо је у Пекингу и потпуно блокирао више од половине кинеске престонице.

Вирус је прво лоциран на највећој пекиншкој пијаци Синфађи. Дошло је до великог и наглог повећања броја заражених.

“Први резултати истраживања вируса који се појавио на пијаци Синфађи не указују на то да он личи на онај који је циркулисао у Вухану и Чулану. Брзо смо реаговали и изоловали заражене. Ово је важан тест борбе, и најсложенији је кроз који пролази Пекинг. Чинимо све да се не преноси даље. Велика је одговорност на сваком од нас. Ако не поступимо према мерама које је донела држава могуће је да ћемо се суочити са другим таласом епидемије”, рекао је Ченг.

Трампова шала о корони

Амерички председник Доналд Трамп рекао је на митингу у Тулси да је тражио да се смањи број тестираних на коронавирус, јер се тако открије више заражених.

Навео је да је у САД досад тестирано 25 милиона људи, што је, истиче, далеко више него у осталим земљама.

“Када толико тестирате, морате и да нађете више случајева заразе. Тако да сам рекао мојимљудима да смање број тестираних”, поручио је Трамп.

Један званичник Беле куће рекао је да се Трамп очигледно нашалио.

У Немачкој укупно 8.883 преминулих

Институт Роберт Кох пријавио је још 687 новозаражених, чиме се укупан број инфицираних попео на 189.822.

Институт је саопштио и да је укупно 8.882 преминулих, што је за један мање од суботе. Није објашњено како се број преминулих смањио.

У Викторији продужене ванредне мере

Ванредне мере у аустралијској најмногољуднијој држави Викторији продужене су за још четири недеље.

Ова одлука је уследила пошто је у Викторији пети дан заредом пријављен двоцирени број заражених, овај пут 19.

Викторија има 1.836 заражених, што је четвртина укупног броја заражених коронавирусом у Аустралији.

Више од 4.700 новозаражених у Мексику

Мексико је пријавио још 4.717 новозаражених и 387 смртних случајева.

Тиме се број заражених у овој јужноамеричкој држави попео на 175.202 инфицираних.

Досад је преминуо 20.781 пацијент.

Црна Гора, заражени имали велики број контаката

Из црногорског Националног координационог тела за заразне болести саопштавају да тренутни ниво оболевања у Црној Гори представља донекле очекивани сценарио који је последица увезених случајева.

“Посебно забрињава начин на који је дошло до истовремене импортације вируса који указује на низак степен личног схватања опасности коју коронавирус носи и непридржавања мјера и препорука. С обзиром на број идентификованих контаката и обрасце понашања који су утврђени код обољелих за очекивати је додатни пораст броја случајева у данима пред нама”, поручују из НКТ-а.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here