Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

У свету је од почетка пандемије више од 42,4 милиона људи заражено коронавирусом, а од последица заразе преминуло је преко 1.149.000. Број новооболелих и умрлих је из дана у дан све већи. Захтев водећих епидемиолога да се повећају мере заштите.

По броју заражених и даље предњаче САД. Велики број заражених свакодневно се бележи и у Индији и Бразилу.

Највећа жаришта у Европи су Француска и Шпанија, док Немачка у последња 24 сата има највећи дневни биланс са скоро 15.000 новозаражених, што је највиши пораст од почетка епидемије, саопштио је Институт “Роберт Кох”.

Од последњег пресека преминуло је 49 особа, преноси Ројтерс.

У региону је најтеже у Румунији, са више од 5.000 нових случајева.

Мађарска је, после Румуније, имала најцрњи дан, следе Хрватска и Словенија.

У САД број новооболелих у једном дану преко 80 хиљада људи

У Сједињеним Америчким Државама у последња 24 сата забележен је највећи број новозаражених коронавирусом, више од 80.000 случајева.

Црни биланс долази у тренутку када расте број хоспитализација и смртних случајева, а стручњаци упозоравају да најгоре тек долази.

Водећи амерички стручњак за заразне болести Ентони Фаучи изразио је забринутост због пораста броја новозаражених и позвао грађане да удвоструче мере предострожности.

Иако је раније изјавио да не мисли да би обавезно ношење маски дало резултате, он је рекао да је сада можда време за то, иако би било тешко спровести ту меру.

Расте и број смртних случајева, па је Универзитет “Џонс Хопкинс” пријавио 856 смртних случајева у протеклом дану.

Према сајту Универзитета “Џонс Хопкинс”, у САД је од почетка епидемије заражено укупно 8.491.459 особа, од којих је 223.975 преминуло.

У Буграској поново скоро 1.600 новозаражених

У Бугарској је у последња 24 сата потврђено 1.589 нових случајева коронавируса, нешто мање од јучерашњег рекордног биланса од 1.595 новозаражених, објављено је на званичном сајту за праћење епидемије.

Од почетка епидемије заражено је укупно 36.519 особа, од којих је 1.077 преминуло.

Председник Пољске позитиван на коронавирус

Председник Пољске Анџеј Дуда позитиван је на коронавирус, саопштио је председников портпарол Блажеј Спихалски.

Он је на Твитеру написао да се Дуда осећа добро.

“Председник је тестиран на корона вирус и резултат је био позитиван. Он се осећа добро. У сталном смо контакту са надлежним медицинским службама”, написао је Спихалски, преноси Ројтерс.

У Северној Македонији 518 новозаражених, деветоро преминуло

У Северној Македонији је регистровано 518 особа оболелих од коронавируса, а преминуло је још деветоро од последица инфекције ковидом-19, саопштило је министарство здравља те земље.

Највише заражених у једном дану, према подацима сајта Wорлдометер, забележено је 21. октобра – 640.

Укупно је заражено корона вирусом скоро 26 хиљада људи, а преминуло је 883.

Иран уводи нове рестриктивне мере

Иран планира нове рестриктивне мере након највећег броја заражених у једном дану, рекао је званичних владе Алиреза Зали државној агенцији ИРНА.

“Кризни стаб у Техерану је одлучио да преполови број запослених од следеће недеље, што значи да ће државни службеници долазити сваког другог дана на посао”, навео је Зали.

Он је додао да власти такође разматрају да се растерети гужва на улицама, тако што ће радно време расподелити у више смена.

Рестриктивне мере би требало да трају најмање месец дана.

Бугарска: Борисов и троје министара у самоизолацији због короне

Премијер Бугарске Бојко Борисов и троје министара његове владе отишли су у самоизолацију, пошто су били у контакту са замеником министра грађевине Николајем Нанковом, који је био позитиван на тесту на коронавирус.

Борисов је изјавио да је био негативан на тесту који је одрадио пре сусрета у Софији са Кејтом Крачом, представником америчког Стејт Департмента за економски развој, енергију и развој, пренео је Ројтерс.

Поред Борисова, у самоизолацији су и министар финансија Кирил Ананијев и министарке грађевине и пољопривреде Петја Аврамова и Дешислава Ранева.

Са 55 нових случајева, Кина бележи пораст броја новооболелих

У Кини је у последња 24 сата потврђено 55 нових случајева коронавируса, што је пораст у односу на протекли период када дневни број новозаражених није прелазио 20.

Како је саопштила је Национална здравствена комисија, сви нови случајеви су увезени и није било преминулих.

Од почетка епидемије у Кини је регистровано више од 85.700 заражених и 4.,634 смртна случаја.

У Јужној Кореји поново мање од 100 новозаражених

Дневни број новозаражених корона вирусом у Јужној Кореји поново је после два дана испод 100, пошто је у последња 24 сата пријављено 77 нових случајева, преминуле су још две особе, преноси Јонхап.

Од почетка епидемије у тој земљи заражено је 25.775 случајева корона вируса, а преминуло је 457 особа.

У Бразилу више од 30.000 нових случајева, преминула 571 особа

У Бразилу је забележено 30.026 нових случајева корона вируса, док је 571 особа преминула од последица те инфекције, саопштило је Министарство здравља.

У Бразилу је до сада забележено више од 5,3 милиона случајева корона вируса, показују подаци министарства.

Од почетка пандемије, према званичним подацима, преминуло је 156.471 особа, преноси Ројтерс.

Мексико, повратак на црвени ниво узбуне

У Мексику је у последња 24 сата потврђено 6.604 нова случаја коронавируса, а преминуло је 418 особа, саопштило је Министарство здравља те земље.

Укупан број заражених у тој земљи тиме је порастао на 880.775, а преминуло је 88.312 особа, преноси Ројтерс.

Како наводи АП, северна држава Чивава прогласила је повратак на “црвени” ниво узбуне, који предвиђа затварање неесенцијалних продавница, а становници ће бити позвани да остану код куће.

Од 32 мексичке државе, 19 ће од понедељка бити на нивоу високог ризика, а 11 средњег.

(Ројтерс, Танјуг) 

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here