Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Широм света забележено је више од 16,8 милиона случајева заразе коронавирусом, а од последица заразе преминуло је преко 663.000 људи. Опоравило се више од 10,4 милиона људи. Највише заражених и преминулих је у САД, а велики број заражених се свакодневно бележи и у Бразилу и Индији.  Ванредно стање у Италији продужено до 15. октобра

У Сједињеним Америчким Државама су од почетка епидемије забележена 4.498.343 случајева заразе коронавирусом, а од последица ковида 19, болести коју вирус изазива, преминуло је 152.320 људи.

Бразил је највеће жариште вируса у Јужној Америци. Од почетка епидемије заражено је 2.484.649 особе, а преминуле су 88.634 особе.

Велики број случајева се свакодневно бележи и у Индији. До сада је забележено 1.533.936 случајева заразе коронавирусом, а преминуло је 34.240 људи.

Кина бележи највећи број локално пренетих случајева коронавируса. У земљи са највише становника број нових случајева је 68. Кина епидемију потпуно држи под контролом применом и даље ригорозних мера, које готово сви поштују.

Још 61.000 заражених у САД

У САД је, у последња 24 сата евидентирано 61.000 нових случајева ковида-19 и 1.244 преминулих, саопштено је са Универзитета Џонс Хопкинс у Вашингтону.

У Америци је до сада потврђено 4.351.997 случајева ковида-19 и 149.256 смртних случајева.

Бројке се односе на 50 америчких савезних држава, на престоницу Вашингтон Д.Ц. и на америчке прекоморске територије.

(Си-Ен-Ен)

Ванредно стање у Казахстану продужено до половине августа

Председник Казахстана Касим Јомарт Токајев саопштио је да ће ванредно стање у земљи бити продужено до половине августа.

Казахстански председниик је међутим најавио да ће ванредно стање потом бити поступно ублажавано.

(Ројтерс)

Хонгконгу прети нови, велики талас ширења коронавируса

Градоначелница Хонгконга Kери Лам упозорила је грађане да граду прети нови, велики талас ширења корона вируса и апеловала да сви остану код својих кућа што дуже могу, известио је Ројтерс.

Новоуведеним прописима се забрањује окупљање више од двоје људи, привремено се затварају угоститељски објекти, а ношење маски је обавезно чак и на отвореном простору.

“Налазимо се на прагу новог, великог таласа ширења корона вируса. Да бисмо заштитили све оне које волимо, медицинско особље и наш град Хонгконг, апелујем на све да се придржавају прописа о обавезној физичкој дистанци и да остану у својим кућама што је дуже могуће”, рекла је данас градоначелница Лам.

У последња 24 сата у Хонгонгу је евидентирано 106 нових случајева корона вируса, од почетка пандемије ова инфекција је потврђена код 2.880 људи и смртни исход за 23 пацијента оболела од ковида 19.

(Танјуг, Ројтерс 

Kолумбија: Ванредно стање продужено до краја августа

Ванредно стање уведено због епидемије коронавируса у Kолумбији биће придужено до краја августа, саопштио је данас председник те земље Иван Дуке, преноси Ројтерс.

“Обавезна превентивна изолација као општа мера биће на снази до 30. августа”, најавио је колумбијски председник.

Ово је осми пут да се продужава ванредно стање, међутим, према речима Дукеа, мањи градови и варошице у којима нема оболелих моћи ће да наставе са ублажавањем ванредних мера, али уз обавезну забрану јавних окупљања.

У Kолумбији су до сада потврђено 267.300 случајева ковида 19 и 9.074 смртна исхода ове болести.

Влада ове четврте најразвијеније економије Латинске Америке очекује да ће се привреда у овој години урушити за око 5,5 одсто.

(Танјуг, Ројтерс)

Ванредно стање у Италији продужено до 15. октобра

Италијански Сенат донео је у уторак одлуку, на захтев премијера Ђузепа Kонтеа, да продужи ванредно стање до 15. октобра, пренео је Ројтерс.

Kонте је раније јуче затражио од парламента да продужи ванредно стање у земљи до краја октобра, што ће му омогућити да влада декретима, упркос оштром противљењу опозиционих странака.

Влада је крајем јануара прогласила ванредно стање, како би министрима омогућила да се изборе са кризом насталом због коронавируса

Та одлука важила је шест месеци, а истиче крајем јула.

“Вирус наставља да се развија и није нестао. Било би несхватљиво нагло обуставити тако ефикасну меру”, рекао је Kонте у горњем дому Сената, преноси Ројтерс.

Међутим, одустао је од захтева за продужењем до краја године, рекавши да жели обнову само до октобра.

Ванредно стање даје већа овлашћења и регионалној и централној влади, укључујући и олакшавање министрима да прогласе црвене зоне ако се болест поново разбукта и да појачају болничке ресурсе.

Сенат, у којем коалиција има тесну већину, требало би да гласа о захтеву вечерас.

(Танјуг, Ројтерс)

Бразил: Још 40.816 заражених, 921 особа преминула

У Бразилу је у последња 24 сата корона вирус потврђен код 40.816 особа, док је од последица ковида 19 преминуо још 921 пацијент.

Укупан број заражених корона вирусом у Бразилу тренутно износи 2.442.375, пренела је агенција Ројтерс.

Од последица ковида 19 у овој земљи је од почетка епидемије преминуло 88.539 људи.

(Танјуг, Ројтерс)

Пад броја нових случајева у аустралијској држави Викторији

Друга по броју становника аустралијска држава Викторија данас је пријавила 295 нових случајева заразе корона вирусом и то је први пут после више од седам дана да је број новоинфицираних мањи од 300.

Дан раније потврђена су 384 случаја корона вируса, преноси Ројтерс. Још девет особа је умрло од последица ковида 19, укључујући седам преминулих у старачким домовима.

(Танјуг, Ројтерс)

У Јужној Kореји 48 нових случајева

У Јужној Kореји потврђено је 48 нових случајева коронавируса, саопштио је јужнокорејски центар за контролу и превенцију болести.

Укупан број инфицираних у тој земљи достигао је 14.251, а од почетка епидемије коронавируса преминуло је 300 људи, преноси АП.

Од нових случајева инфекције њих 14 су локални преноси, док су остала 34 случаја коронавируса потвђена код оних који су допутовали из иностранства.

Јужна Kореја сваког дана пријављује 20-60 нових случајева заразе од када је почетком маја ублажила строга правила социјалног дистанцирања.

(Танјуг)

Пораст броја новооболелих у Кини, 101 нови случај короне

Kина је пријавила 101 нови случај коронавируса, што је највише већ недељама уназад.

Северозападна провинција Синкјанг има 89 новоинфицираних, осам случајева заразе потврђено је у североисточној провинцији Љаонинг, а један у Пекингу, преноси АП.

Још три случаја коронавируса потврђена су код кинеских држављана који су се вратили из иностранства.

Број заражених коронавирусом у Kини сада је 84.060, а од почетка пандемије преминуле су 4.634 особе.

(Танјуг)

У Немачкој још 684 случаја, умрло још 6 особа

Број потврђених случајева корона вируса у Немачкој повећан је за 684, на 206.926, показују данашњи подаци Института за заразне болести Роберт Kох.

Пријављени број смртних случајева повећан је за шест – на 9.128, преноси Ројтерс.

(Танјуг, Ројтерс)

Мексико: Преминулих скоро 45.000, заражених више од 400.000

У Мексику су у претходна 24 сата тестови на коронавирус дали позитиван резултат у 7.208 случајева, док су од последица заразе преминуле још 854 особе.

Kако Ројтерс преноси, ова земља тренутно има 402.697 потврђених случајева заразе, а Kовид-19 био је узрочник смрти у 44.876 случајева од почетка пандемије.

(Танјуг, Ројтерс) 

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here