Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Широм света коронавирусом је заражено више од 41.000.000 људи, а од последица инфекције до сада је умрло готово 1.130.000.Све је више земаља, посебно европских, које блеже све већи број оболелих и умрлих. Отуда се све више посеже за обавезним мерама заштите.

Иако по броју заражажених у свету предњаче САД, Индија и Бразил, све више европких земаља поново уводи строге рестриктивне мере.

У Словенији од јуче увече важи полицијски час – од 21 до шест часова ујутру. На снагу ступа и забрана окупљања више од шест особа, уместо досадашњих 10, преноси агенција СТА. Према последњим подацима у тој земљи су регистроване још 794 особе заражене коронавирусом. У истом периоду преминуле су две особе.

И БиХ бележи највећи дневни биланс инфекција, чак 718. у Републици Српској обавезно је ношење маски и на отвореном.

Забране кретања разматрају и власти Белгије и Шпаније због свакодневног раста броја заражених коронавирусом. Белгија се у уторак приближила петоциференим билансу(8.227), док је у Шпанији регистровано 13.873 инфицираних.

Министарка правде Мађарске Јудит Варга саопштила је да је позитивна на коронавирус и да има благе симптоме.

Са друге стране, председник Бугарске Румен Радев мораће у самоизолацију док чека тест на коронавирус, након што је прошле седмице био у контакту са високим војним официром који је позитиван, саопштио је министар здравља те земље Костадин Ангелов.

У Бугарској је пријављено нових 1.024 случајева коронавируса, што је највећи број од марта. Власти те земље одлучие су да уведу обавезу ношења маски и на отовреном.

И у Русији се бележи највиши дневни пораст броја заражених – 16.319, а од последњег пресека, забележано је и 269 смртних случајева.

Полицијски час у Словенији – у Љубљани мирно, у Марибору протести

Синоћ, у уторак у 21 сат, први пут у историји независне Словеније, на снагу је ступио полицијски час, односно ограничење кретања између 21 и шест сати ујутро, а надлежни позивају грађане да остану у својим кућама.

Од поноћи дружење је ограничено на највише шест особа, а постоји и забрана кретања између региона.

Увођење полицијског сата у главном граду прошло је прилично мирно, наводи хрватски портал Индекс и додаје да су нешто иза 21 сат улице постале празне, а фоторепортер листа 24ура на улицама је затекао углавном само полицајце.

Мало другачије било је у Марибору, где се стотинак демонстраната окупило на Главном тргу. Они су, између осталог, узвикивали да полицијски час није уставан.

Премијер Јанез Јанша синоћ је, као реакцију на протест, на Твитеру објавио да Словенија у последња 24 сата већ има више од 1.100 новозаражених те је позвао људе да се уозбиље.

Јутрос је портпарол владе за коронавирус Јелко Kацин позвао људе да остану у својим домовима.

“Заиста, останите код куће ако можете. Многи од нас морају ићи на посао, посебно данас. Пазите на себе и назовите оне којима је потребна помоћ. Нема их мало”, написао је Кацин

У уторак увече словеначка влада је одлучила да су у колективним спортовима допуштена такмичења, али само она на највишем нивоу, док су у појединачним спортовима допуштена велика домаћа и међународна спортска догађања без гледаоца.

Влада је такође одредила да чак и у “црвеним зонама” фризерски и козметички салони могу прихватити једног клијента на 20 квадратних метара. До сада се сматрало да у тим регионима фризери и козметика могу имати само једног клијента у пословном простору.

(Танјуг)

У Украјини највише умрлих у једном дану од коронавируса

У последња 24 часа у Украјини је потврђен 141 смртни случај од последица коронавируса, што је највише у једном дану, регистровано је и 6.719 нових случајева заразе.

Украјински министар здравља Максим Степанов рекао је да ће број заражених на дневном нивоу можда расти до 8.000 па и 10.000 људи наредних недеља.

Украјина од октобра региструје више од 5.000 случајева корона вируса дневно због чега је влада продужила рестриктивне мере до краја 2020. године.

Степанов је најавио да ће Украјина увести строже мере карантина ако дневно буде више од 11.000 новозаражених.

Упозорио је да здравствени систем неће имати довољно ресурса ако број новозаражених буде прелазио 20.000 дневно.

Укупан број заражених попео на 315.826, а од почетка пандемије умрло је 5.927 пацијената, преноси Ројтерс.

(Танјуг)

Нови дневни рекорд у Чешкој, ванредна седница владе

У Чешкој Републици у последња 24 сата потвђено је 11.984 нових случајева коронавируса, што је поново највиши дневни биланс од почетка епидемије.

Истовремено је преминуло 106 особа, показују подаци Mинистарства здравља, преноси Ројтерс.

Чешка влада одржаће ујутру ванредну седницу о епидмиолошкој ситуацији у земљи.

Министар здравља Роман Примула наговестио је јуче оштрије мере у циљу сузбијања ширења вируса.

Аустралија: Пад броја новозаражених, ублажавају се мере

Најтеже погођена аустралска држава Викторија шести дан заредом бележи једноцифрени број нових случајева корона вируса, док је аустралијска влада најавила да ће током викенда ублажити мере затварања.

У Мелбурну, главном граду Викторије, потврђена су три нова случаја у последња 24 сата, а у самој држави од почетка епидемије заражене су 20.323 особе, од којих је 109 и даље активно.

“Искрено се надамо да ћемо у будућности објавити ублажавање рестрикција и ако ове бројке буду и даље овакве, моћи ћемо то и да учинимо”, рекао је премијер државе Данијел Ендрјуз.

Викторија, која је под строгим мерама локдауна од почетка јула, нада се да ће током лета отворити ресторане и барове на отвореном, па ће становници Мелбурна од понедељка моћи да се крећу 25 уместо садашњих пет километара од својих домова, али ће већина козметичких радњи остати затворена.

(Танјуг)

У Немачкој опет више од 7.500 новозаражених

Институт Роберт Kох саопштио је да је у Немачкој у последња 24 сата потврђено 7.595 нових случајева коронавируса, а преминуло је 39 особа.

Укупан број заражених тиме је порастао не 380.762, а преминуло је укупно 9.875 особа.

(Танјуг)

У Бразилу више од 23.000 новозаражених

У последња 24 сата у Бразилу је регистровано 23.227 нових случајева коронавируса, док је 661 особа преминула од последица ове инфекције, саопштило је Министарство здравља те земље.

У Бразилу је, од почетка пандемије, од коронавируса оболело скоро 5,3 милиона људи, док је 154.837 особа преминуло, показују подаци министарства, преноси Ројтерс.

(Танјуг)

Расте број новозаражених и преминулих у Мексику

У Мексику је у последња 24 сата потврђено 5.788 нових случајева коронавируса, што је за преко 2.000 више него јуче, саопштило је Министарство здравља.

Порастао је и број преминулих, па их је од последњег пресека било 555, док су у претходном дану пријављена 384 смртна случаја, преноси Тас.

Према подацима министарства, само у протекле две недеље заражено је 43.226 људи.

Од почетка епидемије у Мексику је потврђено 860.714 случајева корона вируса, а преминуле су 86.893 особе.

(Танјуг)

Шести дан заредом двоцифрени број заражених У Јужној Kореји

У Јужној Kореји је у последња 24 сата потврђен 91 нови случај коронавируса, што је шести дан заредом да је дневни број новозаражених двоцифрен.

Данашњи биланс говори о порасту броја новозаражених, с обзиром на то да их је у претходном дану било 58, а у понедељак 76, преноси агенција Јонхап.

Од последњег пресека преминуле су још три особе.

Од почетка епидемије у Јужној Kореји заразене су 25.424 особе, од којих је 450 преминуло.

(Танјуг)

Бугарска бележи нови негативни рекорд, 1.336 новозаражених

Други дан заредом у Бугарској је забележен рекордан број новозаражених корона вирусом, са 1.336 случајева, за 312 више него претходног дана, објављено је на званичном сајту за праћење епидемије.

У пртеходном дану спроведено је рекордних 11.505 тестова.

Највише новозаражених регистровано је у Софији, 523, преноси Тас.

Од последњег пресека преминуло је још 11 особа.

Тренутно се у болницама широм Бугарске лече 1.633 пацијента, од којих су 93 на респиратору.

Од почетка епидемије у Бугарској су заражене 31.863 особе, од којих је 1.019 преминуло.

(Танјуг)

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here