Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Од почетка пандемије у Србији је од ковида 19 оболело 43.592 особа, док је преминуло 809. Према последњем пресеку, у Србији је оболело још 1.384 особа, од 9.457 тестираних узорака, а шест особа је преминуло.

После Брограда по броју заражених следе Нови Сад, Крагујевац, Шабац, Пожаревац.

У ковид амбулантама домова здравља у Београду за 24 сата било је 2.569 прегледа. Повећава се број првих прегледа.

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих потврђено је присуство коронавируса код 61 корисника и 55 запослених.

У Србији је дошло до наглог пораста броја заражених у овој и претходној недељи, каже директорка Института за јавно здравље Батут Верица Јовановић и додаје да се болнички капацитети пуне веома брзо.

“Апелујемо на све грађане да се придржавају мера, да носе маску, одржавају дистанцу. Вирус се лако преноси са особе на особу, веома је подмукао, не показује да је присутан у организму”, навела је Јовановићева.

Иако је епидемијска ситуација забрињавајућа, стручњаци кажу да потпуно затварање није опција.

Eпидемиолог Предраг Кон рекао је да за сада опција полицијског часа није на дневном реду.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже за РТС да можемо очекивати да ће и даље долазити до повећања броја оболелих, али и умрлих.

“Ми се налазимо у ситуацији да ћемо морати добро да промишљамо сваки дан и цео тим који се овим бави и медицински и економски морају да брину да успоставе тај баланс који је неопходан између економије и здравља, јер без економије нема ни очувања здравља”, рекао је Тиодоровић.

Указао је да ће се у наредних месец дана интензивно размишљати које мере применити.

“Не очекујем неке посебно ригорозне мере, јер не мислим да нам је никакво затварање неопходно у правом смислу те речи”, рекао је Тиодоровић.

Нагласио је да може бити селективног затварања у оним срединама где се нису поштовале мере и где буде скока раста оболелих.

Ситуација је нсумњиво више него тешка. Коронавирус се убрзано шири – пре само месец дана број новозаражених био је 65, данас 20 пута већи. Развијени свет предуземиа много теже мере, него што ми чинимо. Извесно је и да ће ситуација бити све тежа и тежа. Одлучност у доношењу нових мера морала би да буде много већа.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here