Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 31.905 особа, а забележена су 724 смртна случаја, показују подаци са сајта covid19.rs.

Ово је време када се многи наши људи враћају са летовања и то из земаља у којима је епидемија била присутнија него код нас. Они који се враћају могуће је и да не осећају последице заразе, али могли би да пренесу вирус на своје ближње, пријатеље и друге. Отуда стручњаци имају препоруку грађанима који се враћају из иностранства да буду у изолацији

Из Кризног штаба препоручују свима који долазе из земаља где је ситуација много тежа него у Србији, да буду у некој врсти кућне изолације.

Према последњем пресеку, још један пацијент је преминуо од ковида 19, а коронавирус је регистрован код још 56 особа. Ситуација са новим преносиоцима може да се промени преко ноћи.

Отуда и подсећање на законске обавезе и препоруке, када је у питању заштита од опасног вируса. Јер, кршење мера не може да буде без последица.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон упозорио је да се у добром делу Србије уопште не поштују мере, да се ради о људима на одморима који не носе маске и да је то нешто што не може да остане без последица.

Истиче ће се десити повратак грађана из иностранства и да је ту учињено све што је могло да не дође до преноса.  Међутим, како указује, и то је нешто што ће да се дешава.

Заштитне мере се најчешће крше у угоститељским објектима и тржним центрима, навео је помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић.

Члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић каже да, што се тиче овог и наредног месеца, ситуација може благо да се погорша због повратка грађана са летовања, као и студената који се полако усељавају у студентске домове, а долазе не само из наше земље, већ и из региона.

Препоручио је свима који долазе из земаља где је ситуација много гора него у Србији да буду у некој врсти кућне изолације.

На срећу све је више оних који су се опоравили од ковида 19. Они чак желе да донирају плазму и да помогну новооболелима. Грађани то могу да учине две установе у Србији  – Институту за трансфузију крви у Београду и Заводу за трансфузију крви Војводине у Новом Саду.

„Српска стварност“

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here