Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Епидемиолошка ситуација у Србији је све сложенија. Очекује се даље повећање броја заражених. За јутрос је најављено одржавање седнице Кризног штаба.

Према последњем пресеку стања у Србији је јуче регистровано 512 новооболелих од коронавируса, што је највећи број потврђених случакева у једном дану од почетка епидемије. Умрла је још једна особа. Од почетка епидемије коронавирус је регистрован код  37.120 људи, а 781 особа је преминула од последица страшног вируса. То су подаци са официјелног сајта covid19.rs а ови последњи подаци су више него забрињавајући, тим пре јер је у свету, а посебно нашем окружењу ситуација још тежа.

Због заразе коронавирусом, на болничком лечењу се налази 490 пацијената, док се 27 особа налази на респираторима. Ти подаци су такође забрињавајући, јер уколико би се тренд потребе болничког лечења наставио веом брзо би се попунили постојећи болнички капацитети, па ни поновно отварање импровизоване ковид болнице у Београдској арени и нових ковид центара, попут оног у Батајници, неће бити довољно да збрине све. Јер, најављује се знатно већи број оболелих од короне, имајући у виду и околности које иду на ручу ширењу пандемије, а да не говоримо о проблему збрињавања болесника од редовних болести од којих се чак и више умире, који би тим потребама биле итекако нарушене.

Да је ситуација итекако озбиљна указују и наши стручњаци, па и они који су такорећи до јуче тврдили да ситуација није забрињавајућа, да имамо сјајне мере и одговорне грађане који их спроводе.

Члан Кризног штаба и епидемиолог Предраг Кон изјавио је да је број новозаражених у земљи узнемирујући и да је састанак Кризног штаба неопходан како би се утврдиле даље мере у борби са коронавирусом и он ће се још овога јутра и одржати. Нагласио је да је важно да се сви укључе у борбу против коронавируса и поштују мере и препоруке. Нагласио је значај увођења обавезних пи-си-ар тестова за све оне који улазе у Србију, јер је извесно каже Кон, да не сме да буде изузетака. Узгред, заиста је тешко објаснити зашто смо једна од ретких земаља која има широм отворене границе, а међу онима који улазе наравно да има и заражених.

И епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС да ће се на заседању Кризног штаба процењивати мере које би заштитиле Србију од преливања великог броја случајева који се бележи у земљама у окружењу.

Да је ситуација забрињавајућа сведочи и стање на терену.

На Инфективној клиници у Новом Пазару тренутно је седам пацијената који болују од ковида 19, каже државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек и додаје да се повећава број пацијената у ковид амбулантама.

Јуче је од 54 узорка утврдјено да су четири пацијента позитивна, а повећан је и број првих прегледа у Новом Пазару, Сјеници, Тутину.

“Јуче је формирано Инфективно одељење са 60 места, интензивна нега са пет респиратора. Данас ће бити формирана привремена болница у Новопазарској бањи са 150 места”, рекао је Ђерлек. Наводи и да ће покушати да одрже рад Опште болнице са нон ковид пацијентима.

У ковид болници Здравственог центра Врање хоспитализован је 31 пацијент, од којих је 14 позитивно на коронавирус.

Са бронхопнеумонијом су 23 пацијента, на кисеонику десет. Примљено је пет пацијената, отпуштено седам, од којих је један транспортован у Клинички центар Ниш.

Након два месеца од укидања ванредне ситуације у Шапцу бележи се поново пораст оболелих у том граду и Мачванском округу.

Др Драгана Радојичић из ЗЗЈ Шабац каже да је епидемиолошка ситуација у Мачванском округу нестабилна.

“Са јучерашњим даном имамо 69. Благо повећање имамо у Лозници и то морамо пратити. Што се тиче Шапца, није алармантно, али превентивне мере морају стално да постоје – ношење маске, држање дистанце, прање руку. Најбитније је да се што мање скупљамо”, наводи Радојчићева.

Истиче да има људи људе који прелазе у БиХ.

“Велики проблем је да пређу на 15, 20 минута да наточе гориво, па се врате назад. После неког времена могу да се разболе. Има и људи који и раде у Великом Зворнику, и из Лознице свакодневно раде, па се врате у Лозницу.

Од нешто више од 8.000 студената који су тренутно у студентским домовима у Берограду, четворо је позитивно на коронавирус, изјавио је директор Студентског центра “Београд” Горан Минић. Како је студенти код којих је лабораторијски потврђен вирус су у добром стању, односно већином су без симптома.

Када је у питању процедура за студенте код којих се посумња на коронавирус, они се тестирају, а до добијања резултата време проводе у изолационом делу дома, у који само лекари улазе, а храна и остало што им је потребно им се доставља на прописан и безбедан наццин.

Позитивни студенти са лаким клиничким сликама или без симптома смештају се у стационарни студентски центар, док се они који добију негативан налаз враћају својим свакодневним активностима.

Минић каже и да се на студенте апелује да се одмах јаве у респираторну амбуланту Студентске поликлинике уколико имају и најмањи симптом и додао да Студентски центар одмах почиње са праћењем контаката студената код којих се сумња на вирус.

Због тренутне епидемиолошке ситуације у Србији изазване вирусом ковид-19, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић још једном је апеловао на надлежне, али и кориснике у установама социјалне заштите за смештај корисника, да се придржавају свих превентивних мера за заштиту од вируса које је донео Кризни штаб за борбу против корона вируса, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања као и савета епидемиолога.

Седница Кризног штаба најављена је за данас и почиње у 09.00 часова. Извесно је да ће бити уведено да сви који долазе у Србију морају да имају пи-си-ар тест. Вероватно ће пи-си-ар тест бити уведен и за наше грађане који улазе у земљу.  Могуће је и да ће ношење маски и на отвореном постати обавезујућа одлука. Многи су најављивали да када се пређе 500 оболелих да ће можда школе и факултети прећи на онлајн наставу, па ће се видети да ли ће и то постати једна од мера. То светују стручњаци, чланови Кризног штаба. Наравно, они су у Кризном штабу ипак знатна мањина, па очекујемо одлуке оних који су све своје одлуке објашњавали захтевима медицинске струке.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here