Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

У свету је забележено више од 2,1 милиона случајева заразе коронавирусом. Од ковида 19 је преминуло више од 146.000 људи, а опоравило се 550.000. Председник САД Доналд Трамп рекао је да се САД спремају на отварање у три фазе.

У САД је највише преминулих од ковида 19, скоро 35.000. Заражених је више од 670.000.

Међутим, председник Доналд Трамп, који се који врши притисак на државе да попусте рестрикције, рекао је да ће велики делови земље могу већ од данас да почну да размишљају о укидању ограничења. Отварање ће бити “лепа слагалица”, истакао је Трамп.

Амерички председник Доналд Трамп најавио убрзано отварање земље којим ће управљати гувернери држава уз асистенцију федералне администрације.

Отварање ће се обавити у три фазе, свака фаза трајаће најмање две недеље, а услов за прелазак у следећу је смањен број заражених у току претходне фазе.

Почетак отварања неких држава предвиђа се већ крајем априла, а Демократе Трампов план критикују као “нејасан и противуречан”.

Број незапослених у САД достигао је 22 милиона, од чега је 5,2 милиона регистровано у четвртак, јавља Њујорк тајмс. Укупан број незапослених раван је броју радних места отворених у последњих девет и по година, колико је прошло од последње велике економске кризе. Њујорк тајмс упозорава да оволики број незапослених није регистрован још од Велике економске кризе тридесетих година прошлог века.

Половина жртава коронавируса у Квебеку је у домовима за старе, где је криза достигла размере да је премијер те највеће канадске провинције Франсоа Лего апеловао на све који могу да помогну да се стиуација стабилизује.

Квебек има 15. 857 потврђених слуцајева цорона вируса, 630 је преминуло, а половина смртних исхода везана је за домове за старе, као и у целој Канади.

Број случајева коронавируса у Шпанији повећао се за 5.252 и сада је у тој земљи

регистровано укупно 188.068 оболелих, саопштило је Министарство здравља.

За један дан преминуло је још 348 људи, па је укупно регистровано 19.478 жртава ковида 19.

Немачка је потврдила да је број смртних случајева порастао за 299, и сада укупно износи 3.868.

Према подацима Института “Роберт Кох”, у претходна 24 сата број оболелих порастао је за 3.380 на 133.830, што је трећи дан да ширење вируса у Немачкој убрзава.

Русија je забележила 4.069 нових случајева коронавируса у претходних 24 часа, што је пораст броја новооболелих за 621 у односу на претходни дан.

Данска, која је била једна од првих земаља које су увеле рестриктивне мере, од 20. априла ће дозволити поново рад малим привредницима, као што су фризери, козметичари и ауто-школе, саопштила је влада.

“Нико не жели да држи Данску затвореном ни дан дуже него што је стварно потребно. Али не смемо да идемо брже него што можемо да задржимо епидемију под контролом”, рекла је премијерка Мете Фредериксен на Фејсбуку, преноси Ројтерс.

У Данској је од почетка епидемије умрла 321 особа, а овог месеца бележи се пад хоспитализованих и смртних случајева.

Број умрлих од Ковида-19 у кинеском граду Вухану скочио је за 1.290, пошто је град ревидирао број случајева заражених и умрлих од коронавируса од почетка епидемије, преносе кинески медији. Број умрлих порастао је на 3.869.

Кинеско министарство спољних послова саопштило је да никада није било никаквог прикривања ширења коронавируса и да Кина то не дозвољава.

Министарство додаје да је Вухан, у којем је ревидиран број преминулих од ковида 19, спровео статистичку верификацију да би осигурао прецизност.

Ревизија је уобичајена у међународној пракси, указало је кинеско министарство спољних послова.

Институт за јавно здравље Црне Горе саопштио је да је анализирао још 133 узорка, међу којима је инфекција потврђена код три особе из Плава, као и код шест особа из Улциња.

Тестирањем 231 узорка на КЦУ Сарајево потврђено је девет нових случајева заразе у Федерацији БиХ.

Укупан број оболелих у БиХ је повећан на 1.173, док је умрло 46 особа.

У Републици Српској регистровано је 14 нових случајева коронавируса, што је укупни број заражених повећало на 500, рекао је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

УН упозоравају да последице пандемије угрожавају децу. Деца су углавном поштеђена најтежих симптома коронавируса, али друштвене и економске последице пандемије су потенцијално катастрофалне за више милиона деце, наводи се у извештају Уједињених нација у који је АП имао увид.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес указао је у видео-поруци да су због пандемије у 188 земље ученици не иду у школу. Грађани су углавном у карантину, породице имају мање приходе због чега се очекује мања издвајања за здравље и храну што нарочито погађа децу.

Гутереш је рекао да глобална рецесија која се убрзава као резултат пандемије може довести до смрти стотине хиљада деце у 2020.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here