Mesto za reklamu
  1. 05. 2020.

Од вируса ковид 19 широм света опоравило се више од 1,3 милиона људи, односно 1.303.029, док је број заражених све ближи цифри од четири милиона – 3.820.555, објавио је портал Ворлдометерс.

Смањује се и број особа у критичном стању, односно према последњим подацима њих два одсто од укупног броја бори се за живот.

Највише оболелих и преминулих је и даље у САД – 1.263.183 и 74.807, док у Европи по броју преминулих предњаче Велика Британија и Италија.

Британски премијер Борис Џонсон синоћ је одговарао на посланичка питања, први пут од опоравка од болести. Обећао је да ће до краја маја дневни број тестирања достићи 200.000.

Шпански премијер Педро Санчез обезбедио је довољно гласова у парламенту за продужење ванредног стања за још две седмице, од наредне недеље.

Немачка канцеларка Ангела Меркел и премијери 16 немачких покрајина усагласили су ново ублажавање антикорона мера, али и договорили својеврсну кочницу за случај опасности од новог ширења пандемије коронавируса.

Трамп – Kоронавирус гори од Перл Харбора и 11. Септембра:

Амерички председник Доналд Трамп описао је пандемију ковида 19 као “најгори напад” свих времена на Сједињене Америчке Државе и поново оптужиши Kину да је одговорна за ширење вируса.

“Ово је горе од Перл Харбора, ово је горе од Светског трговинског центра. Никад није било оваквог напада”, рекао је он новинарима у Овалној соби Беле куће.

А то, како је додао, никад није смело да се догоди, већ је вирус требало да буде сузбијен на “свом извору, у Kини”, преноси Би-Би-Си.

На питање новинара да ли пандемију сматра правим чином рата, Трамп је рекао да је “она непријатељ Америке”.

“Невидљивог непријатеља (коронавирус) видим као рат. Не свиђа ми се како је доспео овде зато што је могао да буде заустављен, а није”, рекао је он.

Kорона вирусом у САД је заражено 1,2 милиона Американаца, а умрло је више од 73.000 људи.

Десет истина које смо научили о вирусу корона:

Амерички лекар и бивши директор Националних центара за превенцију и борбу против болести, др Том Фриден, предочио на саслушању пред одбором за верификације Представничког дома америчког Конгреса листу „10 неспорних истина о Ковиду-19“.

„Током моје 30-годишње каријере у сфери јавног здравља никада нисам видео нешто налик на вирус корона који је застрашујући и без преседана“, оценио је др Фриден на седници одбора.

Он је потом изложио, како је навео, „10 неспорних истина о вирусу корона“, јавио је Си-Ен-Ен, а пренео Танјуг.

  1. У Њујорку је веома лоша ситуација. Иако сада број жртава Ковида-19 значајно опада, у Њујорку, током просечног дана под епидемијом и даље има дупло више смртних случајева од вируса, него од свих других болести заједно;
  2. Колико год да је било застрашујуће лоше, ово је тек почетак;
  3. Подаци су веома снажно оружје против вируса, јер нам коришћење података у дефинисању трендове помаже да спречимо ширење у одређеним кластерима пре него што поједини случајеви прерасту у епидемијски талас;
  4. Када успемо да оборимо раст кривуље и смањимо број новозаражених, морамо да ограничимо или изолујемо вирус;
  5. Морамо да пронађемо баланс између економског рестарта и неконтролисаног ширења вируса;
  6. Морамо да заштитимо здравствене раднике и друго есенцијално особље, наше хероје са првих борбених линија у рату против корона вируса;
  7. Морамо да заштитимо најосетљивије чланове нашег друштва;
  8. Владе и приватни сектор морају заједнички да се посвете раду и непрекидно инвестирају масивна средства на тестирање и дистрибуцију вакцине, и то што пре;
  9. Не смемо да занемаримо пацијенте оболеле од других болести, које немају везе са ковидом;
  10. Спремност је од највеће важности и оваква ситуација се никада више не сме поновити.

Доктор Фриден је на крају закључио да су заразе неминовност, али да убудуће неспремност за њих не сме бити неминовност.

Италија – Рекордних 8.000 пацијената се опоравило за 24 сата:

У Италији се за последња 24 сата опоравило 8.014 оболелих, што је рекордан број за један дан, саопштено је из Цивилне заштите.ж

Укупан број оних који су се опоравили је 93.245.

У међувремену, пораст стопе оболелих је опет повећан, па је у среду регистровано 1.444 нових случајева, у односу на претходних 1.075. Укупно је инфицирано вирусом ковид-19 скоро 215.000 људи.

Британија – Понедељак би могао да буде крај за меру “останите код куће”:

Британски премијер и његов кабнет размотриће ублажавање мера рестрикције, сугеришући да би нека правила могла да буду ублажена од понедељка.

Према закону, чланови владе сваког трећег четвртка разматрају мере које су тренутно на снази.

Борис Џонсон обратиће се нацији за викенд како би образложио наредну фазу мера ограничења због епидемије ковида 19.

Очекује се да ће наредба “останите код куће” бити укинута, пошто министри заговарају покретање економије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here