Mesto za reklamu

10.06.2019.

Амбасадорка такозваног Косова у Вашингтону Вљора Читаку оптужила је службеника Унмика, руског држављанина Михаила Красношчекова да је користећи званично возило Унмика помагао у подизању барикада и спречио акцију косовске полиције у Зубином потоку.

Читакуова  је на седници СБ УН о КиМ рекла да је Красношчеков „донео моторну тестеру, како би оборио дрвеће на пут и спречио пролазак косовске полиције“. Такође, Читакуова тврди да је он одбио да сарађује и да није хтео да покаже легитимацију.

„До сада се ниједном службенику УН на Косову није ништа десило, нити је био мета претњи или застрашивања“, рекла је Вљора Читаку.

Она је казала да је Красношчеков потом ухапшен и одведен у полицију, те да му је понуђена лекарска помоћ. Читакуова тврди да има извештаје из болнице у Косовској Митровици да Красношчекову није било „ништа озбиљно“.

Читакуова је у име приштинских власти затражила међународну истрагу о том инциденту, за који је рекла да нема никакве везе са Мисијом УН, ни мандатом Руса.

Она је рекла да је особље УН било упозорено пред полицијску акцију и да је добило инструкције да ради од куће тог дана. Истовремено је одбацила оптужбе да косовске власти намерно таргетирају особље Унмика, пренео је Танјуг.

Читакуова је захвалила Уједињеним нацијама, поводом 20. годишњице Резолуције 1244, на „помоћи у изградњи најмлађе европске демократије“ и затражила укидање мисије УН на Косову.

«Српска стварност»

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here