Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Председник Српске академије наука и уметности Владимир Костић оценио је да је Србија подељено друштво по многим линијама, а да би нетрпељивост и агресија, ако се вентил друштвене комуникације убрзо не успостави, могли прерасти у међусобни обрачун.

Костић је у ауторском тексту за недељник НИН написао да су Срби “упорно, уместо да граде институције и систем, своју енергију поклањали идеји политичког месијанства”.

“Одговорни грађанин није пријатан, али је неопходан саговорник за сваку власт и потпуно је депласирана флоскула упућена неистомишљеницима пре петнаестак година која их упућује да прво освоје власт (гласове), а тек потом евентуално изразе незадовољство”, оценио је Костић. Он је указао да је Србија због подела постала “непокретно друштво, без много идеја у погледу будућности, али са много агресивности између појединаца и различитих друштвених група”.

“Ми и они, наши и њихови, прва и друга Србија, око нас само издајице, плаћеници, националистички настројени злочинци, сорошевци, шпијуни, клерофашисти, продане душе, комуњаре, љотићевци”, написао је Костић. Он је оценио да атмосфери супротстављености помаже “таблоидизација медија”.

“Целој атмосфери извесну токсичност додају и реакције на друштвеним мрежама, својим неретко насилним и малициозним језиком”, написао је Костић. Он је додао да проблем “подела и омраза” може решавати само одговорна јавност у стабилном друштву.

„Српска стварност“ / НИН /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here