Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Позив за учешће у разговорима о изборним условима, уз посредовање Европског парламента, из Скупштине Србије, осим шефовима посланичких група упућен је и Покрету слободних грађана Сергеја Трифуновића, Српском партиотском савезу (СПАС) Александра Шапића, као и Демократској странци Србије.

Рок у којем странке треба да се изјасне да ли ће присуствовати састанцима са бившим европарламентарцима Едуардом Куканом и Кнутом Флекенштајном истиче данас.

Према информацијама из парламента први се позиву одазвао председник Нове странке и самостални посланик Зоран Живковић, а долазак су потврдили и представници Покрета слободних грађана.

Свој долазак потврдила је Демократска странка и најавила учешће председника странке Зорана Лутовца и заменика шефа посланичког клуба Балше Божовића. Коначну одлуку о учешћу ће, ипак, донети Председништво странке пошто је Лутовац раније рекао да неће учествовати.

Од опозиционих посланика са Куканом и Флекенштајном ће разговарати социјалдемократе Борис Тадић и Марко Ђуришић, а очекује се потврда и председника ЛДП Чедомира Јовановића и ЛСВ Ненада Чанка.

Посланик Нове Србије – Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадиновић рекао је за Танјуг да ће највероватније присуствовати састанку, јер је, како каже, заказан у складу са свим оним принципима и захтевима које је опозиција и затражила.

Из Српске напредне странке на састанак ће доћи Владимир Орлић и Владимир Ђукановић, социјалсте представљају Ђорђе Милићевић и Жарко Обрадовић, а СДПС Милорад Мијатовић и Бранимир Јовановић.

Долазак су потврдили посланици Странке модерне Србије Владимир Ђурић и Александар Стевановић, као и Народна сељачка странка и Покрет социјалиста које ће представљати Маријан Ристичевић и Ђорђе Комленски.

Скупштина је, осим шефовима посланичких група, позив упутила и председнику Покрета Двери Бошку Обрадовићу, који је раније данас рекао да је “касно за разговоре”.

Позив је, такође, послат и функционерки Странке слободе и правде и посланици Мариники Тепић.

Савез за Србију најавио је да неће присуствовати састанцима, јер је, како су објаснили, време за побољшање услова за изборе који би требало да се одрже на пролеће 2020. године истекло, те да са европарламентарцима могу да разговарају, али непосредно.

И Демократска странка Србије најавила је да се неће одазвати на позив за учешће на међустраначком дијалогу уз посредовање Европског парламента.

Скупштина Србије је, иначе, позвала и представнике Радне групе Владе Србије за побољшање изборних услова.

Разговори уз посредовање Европског парламента ће одржати 9. и 10. октобра, а са српским политичарима ће без присуства медија разговарати Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн који ће после сваке рунде, од предвиђене три, саопштавати шта је договорено.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here