Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Кризни штаб за сузбијање заразне болести COVID-19 донео је одлуку данас да страни државаљани од 20. децембра неће моћи да уђу у Србију без негативног ПЦР теста, не старијег од 48 часова.

Министарска за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије и чланица Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19 Дарија Кисић-Тепавчевић је објаснила да је Кризни штаб донео одлуку према којој ће на граничним прелазима бити вршена појачана контрола, уз обавезан ПЦР тест, који ће бити потребан за све стране држављане, без обзира на то из које земље улазе у Србију.

Она је додала да нашима држављанима Устав гарантује улазак у земљу и за њих ће важити обавезна кућна изолација у трајању од 10 дана, ако немају негативан ПЦР тест, с тим што се карантин може прекинути негативним ПЦР тестом.

Према њеним речима, ова мера ће важити од 20. децембра, највероватније до 10. јануара, у зависности од епидемиолошке ситуације.

Такође, министарка је подвукла да ће актуелне мере за сузбијање епидемије коронавируса остати на снази до петка, 18 децембра, након чега ће поново заседати Кризни штаб.

Кисић Тепавчевић је објаснила да се видело да су досадашње мере дале ефекте, истичући да бројеви јесу на високим вредностима, али се види пад броја новооболелих.

То су, ипак, и даље високе вредности, оптећење здравственог система је велико и морамосви да урадимо све да смањимо преношење вируса, нагласила је она.

Министарка је апеловала на грађане да предстојеће празнике ове године прославе у најужем кругу породице, али и да се тада придржавају свих превентивних мера.

Кисић Тепавчевић је указала на то да се број прегледа у ковид амбулантама смањује и да је то охрабрујући податак, али да забрињава то што од укупног броја прегледаних већи проценат захтева хоспитализацију.

Према њеним речима, вирус је присутан у свим местима у Србији, а да су жаришта управо највећи градови, попут Београда, Новог Сада, Крагујевца.

Кисић-Тепавчевић је, говорећи о вакцини против COVID-19, напоменула да наше државно руководство од самог почетка комуницира са свим произвођачима вакцина, подсетивши на то да, све док се вакцина не региструје у земљи порекла и док не добије све сертификате Агенције за лекове и медицинска средства Србије, не може се примењивати у нашој земљи.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here