Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Вођа Покрета “Самоопредељење” Аљбин Курти састаће се у Приштини са лидерима Демократског савеза Косова Исом Мустафом и Вјосом Османи, чиме ће незванично отворити разговоре о формирању коалиције и нове косовске владе, након што су те две странке освојиле највише гласова на парламентарним изборима 6. октобра.

Аљбин Курти је у интервјуу за ТВ “Клан” у Тирани рекао да место премијера не може бити тема разговора, јер је народ Косова то одлучио 6. октобра.

“Ко освоји највећи број гласова, добија место премијера. Победничка странка добија мандат од председника за формирање нове владе. “Самоопредељење” ће водити нову владу, у противном ћемо поново морати на изборе”, рекао је Курти.

Упитан о месту које би кандидат за премијера ДСК Вјоса Османи могла да добије, Курти је навео да сада остаје да се види који је план “Б”.

“Не знам шта је план Б. Имао сам одличну сарадњу са госпођом Османи, као колеге у парламенту. Верујем да ћемо заједно добро да управљамо. Верујем да би урадила сјајан посао као министар спољних послова или као председник Скупштине”, открио је Курти.

О дијалогу са Београдом, Курти је поновио да се залаже за принципијелан дијалог и мисли да дијалог треба да буде добро припремљен како не би пропао, те да ће таксу на српску робу заменити принципом реципроцитета.

“Понашаћемо се симетрично у свим аспектима у односу на Србију”, подвукао је Курти и истакао да су Сједињене Државе преузеле водећу улогу у процесу дијалога.

“Створићу преговарачки тим заједно са опозицијом и нећу да дозволим да нас Србија подели. Ја ћу да водим дијалог… Председник ће бити председник. Он је представник спољне политике, али не креира спољну политику”, закључио је Аљбин Курти.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here