Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Премијер привремених приштинских институција, Аљбин Курти, наводи да је приоритет његове владе да тужи Београд због наводног геноцида, јер, како је рекао, нема помирења без извињења и то ће бити тема у наставку дијалога.

Обраћајући се у парламенту, на посебној седници поводом јучерашњег Дана жена, којој присуствују и наводне жртве сексуалног насиља током последњег рата, Аљбин Курти је рекао да се његоа влада “добро припрема да тужи званични Београд пред Међународним судом правде, али је додао да је то дуг пут”.

“То ће бити дуг пут, јер желимо да будемо сигурни да ћемо бити успешни у том процесу. Али, почели смо да радимо у том правцу”, рекао је Курти.

Курти је рекао и да ће у наставку дијалога са Београдом захтевати да званични Београд буде одговоран за све штете које је, како је казао, “претрпело Косово, а тражиће и правду за жртве сексуалног насиља”.

“До сада се о тим случајевима није разговарало у дијалогу са Србијом. Ми ћемо се потрудити да се то промени јер не може бити помирења без извињења. Без кажњавања ратних злочина не може бити смирења “, рекао је Курти.

Као премијер, казао је, има обавезу да ради на томе да наводни ратни злочини почињени од српских снага током протеклих сукоба буду кажњени.

Према његовим речима, “ћутање и нечињење штити злочин”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here