Mesto za reklamu

21.02.2019.

Резултати истраживања које је спровела НВО Локална иницијатива – ЛИНК из Митровице, показују да су млади људи са обе стране ибарског моста незадовољни квалитетом живота, транспарентношћу рада локалних самоуправа и да је скоро половина испитаника изразила жељу да напусти Косово.

Истраживање је рађено на основу 400 анкета, четири фокус групе, две дебате и четири интервјуа.

Марко Ракић, извршни директор ЛИНК-а, каже да је истраживање само део пројекта под називом “Унапређење локалних политика за предузетништво младих кроз парцитипативни приступ” и да је циљ ове невладине организације да кроз едукацију младих ради на побољшању квалитета живота у Митровици.

„Истраживање је показало да је 47% испитаника незапослено, а да је стопа незапослености много виша међу косовским Србима, него Албанцима који су анкетирани“, каже Ракић.

Ракић додаје и да 44,5% од укупног броја испитаника жели да напусти Косово – Срби углавном због безбедносног аспекта, а Албанци због економских разлога.

Између осталог, резултати истраживања показују и да скоро 60% од укупног броја испитаника никада није учествовало у јавним дискусијама, које су организовале општинске власти.

У дискусији су учествовали и Драган Божовић, испред Канцеларије за запошљавање у Зубином Потоку и Марко Смилић, професор приштинског Универзитета у Митровици.

„Српска стварност“ / Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here