Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Митрополија црногорско-приморска саопштила је да ће литије, које се редовно одржавају у Црној Гори због противљења спорном Закону о слободи вероисповести, бити настављене уз молитву и против стварне здравствене претње за грађане Црне Горе и целог света – коронавируса.

У саопштењу Митрополије се наводи да ће се Црква одговоро поставити према епидеомиолошкој ситуацији у Црној Гори и препорукама стручњака.

“У молитвама и усрдним мољењима (литијама) које се редовно организују поводом вируса и епидемије безакоња која нас је снашла угрожавајући наше верске и грађанске слободе, придружићемо у наредном периоду и молитве против стварне здравствене претње за грађане Црне Горе и целог свијета – коронавируса”, наводи се у саопштењу МЦП.

Молићемо се, кажу, Богу, исцелитељу сваке болести и немоћи, да се “кадом тамјана и молитвом свештенства и верних одагна ова обострана пошаст од Црне Горе и за оздрављење свих оболелих у свету”.

Молебани и литије су и данас одржане широм Црне Горе.

Владика Методије благословио је скуп у Подгорици. Методије је прочитао и молитву против болести.

Познати филмски режисер, отац Ненад Илић, који служи у Амстердаму казао је да је дошао из далека, али да је од почетка био “близу вама”.

Он је рекао да доноси поздраве од дијаспоре.

“Ми који живимо у Амстердаму, Лондону, Берлину, Њујорку знамо сада гдје нам је центар. Хвала браћо и сестре”, казао ке отац Илић.

Он је казао да од јутру прати шта се овдје дешава.

Он је поручио да се ништа веће и важније од литија не дешава ни у православљу ни у свету.

“Кад неког зовете треба да прође лекарски преглед, али не због коронавируса, него да ли ће срце моћи да му издржи ово” .

“Ви правите величанствену икону коју не памтимо”, додао је он.

Рекао је да први пут у својим годинама тек сада види пред собом народ – “сваког од вас са свећом и иконом” , те да осим што правите лепоту правите и страшну збрку јет сте збркали цео богослужбени циклус православни.

“Победићемо зато што коначно знамо да даби сачували светиње морамо да сачувамо светост сваког од нас. Онда су светиње заувек наше и имамо зашто да будемо у светињама” каза је он.

Отац Илић је такође поручио да су литије одавно надишли повод и узрочнике свог окупљања.

“Ви показујете да не мора народ бити манипулисан политиком и вођен мајсторима маркетинга..Ви ћете пронаћи како народ може да сачува контролу над било којим властима”,, казао је отац Ненад

Он је подсјетио и да се налазимо у граду у којем је рођен Стефан Немања, те да су он и Свети Сава направили шифру која једино може да функционише како треба, а то је веза небеског и земаљског.

“Сава и Немања оставили да то мора стално заједно да буде. А ја сам дошао овдје да видим небо отворено. Држите то небо отвореним због нас и због свих вас”.

“Ви освећујете и чистите све оно што овдје није било свето. Ви желите да живите у светој земљи”, закључио је отац Илић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here