Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар саопштио је да је јутрос потписан нови уговор са компанијом “Фајзер-Бионтек”, који подразумева да ће у нашу земљу у другом кварталу, уместо 500.000, стићи 1,2 милиона доза те вакцине.

Лончар је, након разговора са министром здравља Републике Српске Аленом Шеранићем, навео да је, такође, предвиђено да у трећем кварталу Србија уместо 400.000 добије 1,19 милиона доза вакцина тог произвођача.

Он је најавио да ће наша земља по питању набавке вакцина наставити да ради истим темпом, поручивши да ће Србија, по том питању, помоћи и суседним земљама.

Министар је рекао да се процес вакцинације здравствених радника из Републике Српске у Лозници, Шапцу и Сремској Митровици одвија одлично и да ће надлежни из РС одредити даље приоритете ко ће бити вакцинисан.

У Србији је до сада вакцинисано приближно 5.000 здравствених радника из РС, истакао је он, најавивши да ће наша земља уступити информациони систем за вакцинацију Републици Српској како би могла да га користи када буде имала довољно вакцина.

Лончар је прецизирао да је постигнут договор о даљој сарадњи око организације процеса вакцинације које је Србија прошла, а за које се РС припрема.

Према његовим речима, договорена је сарадња надлежних институција из РС са Институтом „Батут“ и Агенцијом за лекове и медицинска средства како би Република Српска припрему за масовну вакцинацију организовала што брже и без потешкоћа.

Шеранић је изразио захвалност председнику Србије, премијерки и министру здравља на томе што су омогућили вакцинацију здравствених радника из Републике Српске у Србији.

Он је навео да је циљ посете делегације РС Србији да сагледа како је Србија организовала масовну вакцинацију, додавши да је са Лончаром разговарао и о надзору над заразним болестима, праћењу нежељеног дејства вакцина, али и о донацијама које је Србија до сада упутила у РС.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here