Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Председник Белорусије Александар Лукашенко поручио је војној команди да примени жестоке мере како би се одбранила територијална целовитост земље, преноси агенција Белта.

Како се наводи, Лукашенко је министру одбране и главнокомандујућем Западног војног округа поручио да предузму све неопходне мере како би се заштитио пре свега „западни бисер Беларусије“, са седиштем у Гордну.

„Примените најжешће могуће мере како би се одбранила територијална целовитост наше земље“, цитира Белта белоруског председника.

Иначе, ово наређење Лукашенко је издао током посете војног полигона у близини Гордна.

Лукашенко је рекао и да се у Белорусији све одвија према сценарију спровођења „обојених револуција“ уз учешће „спољног фактора“.

„Оригиналност и специфичност ситуације своди се на то да је у свему овоме укључен спољни фактор. Као што смо могли и да претпоставимо, све све дешава према плану обојених револуција са циљем дестабилизације унутарполитичке ситуације“, нагласио је он.

Председник Белорусије је додао да је тај спољни фактор одлучио да се укључи у игру јер је „власт у Белорусији била стабилна“.

Лукашенко је оптужио западне земље да се директно мешају у унутарполитичка питања Белорусије са циљем да у ту земљу „увуку неког новог председника“.

Он је рекао и да пребацивање НАТО снага на границе са Белорусијом представља доказ о војној подршци дестабилизацији.

У Белорусији већ више од недељу дана трају масовни протести против резултата председничких избора на којима је победио актуелни шеф државе Александар Лукашенко. Избори су одржани 9. августа. Према резултатима које је утврдила ЦИК, 80,1 одсто бирача гласало је за Лукашенка, а 10,12 одсто – за његовог главног противника Светлану Тихановску.

Опозиција не признаје резултате избора и сматра да је победила Тихановска. Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.

„Српска стварност“ / Спутник /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here