Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Председник Белорусије Александар Лукашенко обратио се данас посланицима у Скупштини Србије, где је указао на традиционално добре односе две земље, поновио подршку Белорусије по питању територијалног интегритета и суверенитета Србије, али се осврнуо и на предстојеће изборе.

У Србији ускоро почиње кампања за изборе и желим вам да успешно положите тај испит пред народом”, поручио је Лукашенко и напоменуо да су недавно одржани избори и у Белорусији, на које је запад имао примедбе.

Каже да су избори били слободни и демократски, да боље од тога није могло и да су се трудили да задовоље и “Исток” и ЕУ, а да су резултати били такви да су једни, како каже, били одушевљени, а други су навели да избори нису били демократски, јер опозиција није ушла у парламент, што је, како су рекли, лоше.

“Рекли су ‘код вас је диктатура, нема слободе’. То је права глупост. Ја уопште нисам био присутан у земљи, помислио сам да све то прође без мене, да ме нико не прекорева. Трудили смо се да задовољимо Запад, опет су дошли са жутим папирима и то је већ све било унапред решено, и било је приговора зато што нема опозиције”, рекао је Лукашенко

Лукашенко је, каже, био принуђен искрено да одговори критичарима:

“Желео сам да буде опозиције али како да их доведем, кад су добили само 3,5 одсто гласова? Још на демократски начин. Нисам могао за руку да их уведем” , рекао је Лукашенко.

Како је рекао, “несрећа” је у томе што опозиција ради само на дан избора или неколико седмица пре, а живи од грантова, од америчких фондова и народ, каже, то зна.

“Нигде на раде, а живе у лепим кућама, возе добре аутомобиле, више пута се женили и удавали, а то изискује неке трошкове. Народ се онда пита, одакле? И како таква опозиција може да добије поверење народа”, питао је Лукашенко.

Почела нова “расподела” сфера утицаја на планети?

Он је додао да му се чини да је почела нова интересна “расподела територија”, односно сфера утицаја у свету, те да је изузетно важно очувати Европску унију, јер је она, каже, ослонац планете.

Лукашенко је рекао да се данас уочава раст напетости у односима између земаља, да се смањује глобална безбедност, као и да се повећавају регионални конфликти.

У таквим околностима, истакао је, веома је важно решавање било каквих спорова мирним путем и на основу међународног права.

Међутим, приметио је, више не постоји међународно право, већ закон јачег и почиње да размишља да ли је почела нова интересна “расподела територија” и сфера утицаја на планети.

У том контексту истакао је да је против распада Европске уније.

“Присталица сам тога да постоји ЕУ, то су разни центри моћи, те и мале и средње земље, као што смо ми, могу да се ослоне на њих”, рекао је Лукашенко.

Он је подсетио да се ове године навршава 25 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Белорусије и да је главно достигнуће обе земље да могу саме да одређују правце развоја у складу са државним интересима.

Подсетио је да је пре 20 година посетио Београд, када је НАТО бомбардовао Југославију што је, по његовим речима, још једна потврда окрутног периода који су у “свету земљу” донели њени непријатељи.

“Белорусија је увек на страни Србије по питању територијалног интегритета. Наш став је непромењен више година и биће такав и убудуће. Срби, као и Белоруси, знају шта је рат, какве су рушилачке последице и губици. Важно је да сачувамо историјско сећање због будућности”, рекао је Лукашенко.

Поздравио је одлуку Србије која је недавно потписала у Москви споразум о слободној трговини са евроазијском унијом, рекавши да су предности велике и да је нашој земљи сада омогућен извоз одређене робе без икаквог ограничења.

На крају обраћања је поручио да Србија није мала, већ велика земља, јер овде живи мудар, храбар и велики народ на светој земљи.

“Ја вас молим сачувајте ову свету земљу” , поручио је Лукашенко.

Председник Белорусије је пре обраћања у друштву председнице српског парламента Маје Гојковић обишао изложбу о изградњи Дома Народне скупштине.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here