Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Министар финансија Синиша Мали рекао је за РТС да ће пензионери до краја године добити једнократну помоћ од 5.000 динара, а да се повећање пензија очекује од првог јануара 2020. године. Запослени у јавном сектору могу очекивати повећање плата до краја године.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Синиша Мали је рекао да ће сви пензионери до краја године добити једнократну помоћ од 5.000 динара, а да се повећање пензија очекује од првог јануара 2020. године.

“До краја године наши најстарији суграђани треба да очекују једнократну исплату од 5.000 динара, ако калкулације буду тачне, уз повећање пензија од 1. јануара – видећемо колико ће бити сходно швајцарској формули”, каже Мали.

Министар финансија је рекао да запослени у јавном сектору могу очекивати повећање плата до краја године.

“До краја године биће повећање плата у јавном сектору, врло брзо за десетак дана, само да погледамо како нам стоји буџет, до половине септембра знаћемо колики ће проценат повећања бити”, истакао је министар.

Мали додаје да постоји велики број изазова – успорава немачка економија, еврозона – што може да утиче на стопе раста наше економије.

“Ситуација у буџету је таква да резултати економских реформи из 2014. године дају за право да резултате и ефекат вратимо грађанима Србије кроз повећање плата и пензија”, истакао је Мали.

Квалитет живота по питању инфраструктуре расте сходно томе да инвестирамо што више кроз национални ивестициони програм, а са друге стране, истиче Мали, желимо да животни стандард што пре дође до нивоа који је потребан.

“У децембру ћемо са повећањем плата имати просечну плату од преко 500 евра. Дакле, почели смо са 320, пре пар година, полако али сигурно идемо ка подизању животног стандарда без угрожавања макроекономске стабилности, кроз стабилне финансије”, закључио је Мали.

Тренд раста директних страних инвестиција 

Угледни часопис Фајненшел тајмс у најновијем броју објавио је да Србија привлачи скоро 12 пута више страних инвестиција него економије њене величине.

Србија је прошле године привукла 5,8 милијарди долара кроз 107 пројеката, већином у производњу.

“Ово је веома добра вест за грађане, само у року од три недеље две добре вести. Најпре смо проглашени за рекордера по питању броја страних директних инвестиција, 107 прошле године. Пре два дана и по обиму инвестиција смо број један у свету, доминира кинеска фабрика у Зрењанину”, истиче Мали.

Рекао је да га охрабрује податак да у првих шест месеци ове године имамо 1,9 милијарду евра страних директних инвестиција, што је 31,1 одсто више него у истом периоду прошле године.

Министар финансија каже да имамо тренд раста страних директних инвестиција, а са више инвестиција има и више новца у буџету, уз мању стопу незапослености.

“Пре пар дана Завод за статистику изашао је са податком да нам је стопа незапослености 10,3 одсто од када се тај параметар рачуна, од 2004. године, никада нам нижа стопа независности није била, са суфициром у буџету наша економија је на здравим ногама и то је последица тешких економских реформи од 2014. године”, истакао је Мали.

“Домаће инвестиције расту као и стране” 

Према његовим речима, и домаће инвестиције расту као и стране. “Ми смо због тешке економске ситуације пре 2014. били мало затворенији, нисмо били атрактивни за директне стране инвестиције, а оне привлаче више медијске пажње. Ту су и домаће инвестиције и држава подстиче њихов раст на два начина”, указује министар финансија.

Према његовим речима, то је добра пореска политика и даље смањење оптерећења на зараде.

“Смањење оптерећења на зараде урадили смо прошле године, урадићемо то и ове за наредну годину. Пре само две године, оптерећење на зараде је било 63 одсто, сада је 62 одсто. Уколико потврдимо наш договор са ММФ-ом од наредне године биће 61 одсто – полако смањујемо то оптерећење”, објашњава Мали.

Са повољним кредитима и окружењем подстиче се и приватни сектор да инвестира, указује Мали.

Говорећи о “минималцу”, Мали каже да се дошло до тог тренутка да се значајно повећа минимална цена рада, слично као и прошле године, а можда чак и више. Истакао је да говори о двоцифреном проценту повећања минималне цене рада.

“Идемо и са наставком растерећења привреде по питању зарада и трошкова који су везани за зараде. Прошле године смо укинули доприносе за незапослене на терет послодавца, ове године имамо две или три варијанте шта можемо да укинемо додатно и имамо простор у буџету који је стабилан”, рекао је Мали.

Министар Мали је закључио да ће се о свему знати више након састанка са синдикатима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here