Mesto za reklamu

21.05.2019.

Академик Матија Бећковић оценио је да је Црна Гора од референдума 2006. године постала независна од себе, а зависна од свих других. Он је за портал ИН4С рекао да га чуди да се слави 13-годишњица независности.

13 је несрећан број, боље да су рекли 12 А“, казао је Бећковић.

Упитан шта је Црна Гора добила за ових 13 година од референдума, Бећковић је одговорио: „Постала је независна од себе, а зависна од свих других“.

Коментаришући владин Предлог закона о слободи вјероисповијести и правном положају вјерских заједница, Бећковић је подсјетио да је Црква створила Црну Гору.

Црква је створила државу Црну Гору, а сада јој та држава узвраћа тако што својој мајци отима имовину“, рекао је Бећковић.

*****

Црна Гора данас обележава 13 година од одржавања референдума на којем је прогласила независност од тадашње Државне заједнице Србије и Црне Горе.

Према званичним резултатима, на референдуму 2006. године гласало је 419.240 грађана, односно 86,5 одсто од укупног броја бирача.

Обнову црногорске самосталности подржало је 230.661 грађана или 55,5 одсто, док је за останак заједничке државе са Србијом било 185.002 или 44,5 одсто. Скупштина Црне Горе претходно је усвојила Закон о референдуму, који је договорен уз препоруку Европске уније. За успех референдума било је потребно да га подржи 55 одсто изашлих бирача. Референдумско питање гласило је – Желите ли да Република Црна Гора буде независна држава с пуним међународно-правним субјективитетом. Скупштина Црне Горе је на седници 2. марта, на основу предлога председника Републике Филипа Вујановића, донела одлуку да референдум о државно-правном статусу буде одржан 21. маја. За председника Републичке референдумске комисије (РРК) изабран је Словак Франтишек Липка. Право изашњавања на референдуму имали су грађани који у складу са прописима о изборима имали бирачко право. Према подацима РРК, право гласа на референдуму имало је 484.718 грађана.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here