Mesto za reklamu

30.06. 2019.

Земље Западног Балкана су наши европски суседи и имају европску перспективу, поручила је немачка канцеларка Ангела Меркел поводом предстојећег Самита у оквиру Берлинског процеса, који ће бити одржан у Познању у Пољској.

Ангела Меркел је у видео поруци истакла да је за остварење европске перспективе неопходно да земље региона превазиђу бројне тензије и испуне услове.

“Пут је и даље пун камења”, упозорила је немачка канцеларка.

У Познању ће у 4. и 5. јула, бити одржана конференција о Западном Балкану. Учествоваће и Ангела Меркел, на чију је иницијативу 2014. покренут Берлински процес са циљем да се поспеше дијалог и могућности сарадње међу земљама региона.

У региону постоје позитивни примери дијалога, наводи у саопштењу немачка канцеларка, посебно истичући решење дугогодишњег спора око имена Северне Македоније.

“Политичком храброшћу, како северномакедонског премијера Зорана Заева, тако и грчког премијера Алексиса Ципраса, пошло је за руком да се тај конфликт реши”, подвукла је Меркел.

Немачка канцеларка је нагласила да тај позитиван пример треба да охрабри да се реше проблеми у Босни и Херцеговини и, како је рекла, “између Србије и Косова”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here