Mesto za reklamu

04.07.2019. – 15:32

Декан програма постдипломских студија националне безбедности на Факултету „Данијел Морган“ из Вашингтона Стивен Мејер сматра да Република Српска треба да има право на референдум за самоопредељење.

– Тај референдум требао би да има три могућа завршна сценарија, од којих би први био да одлука буде да се остане у БиХ, други да Република Српска буде независна држава, а трећи би био уједињење са Србијом – рекао је Мејер новинарима у Бањалуци уочи предавања о теми „Улога великих сила на Балкану-савремена верзија“ на Факултету безбедносних наука.

Мејер каже да је уверен да би један од ових сценарија био успешан, не желећи да открије о којем је реч.

– Мислим да су сви политичари у Републици Српској који у парламенту спомињу референдум под великим притиском. То је један од разлога зашто је и лидер СНСД-а Милорад Додик на црној листи САД. И Додику сам рекао да не треба око тога пуно да се забрињава јер је то прилично безначајно – истакао је Мејер.

Мејер је рекао да ће на предавању говорити о променама структуре у односима моћи између Русије и САД и утицају који та промена има на остатак свиета, нарочито на Балкан. Он је навео да ће та промена структуре значити обнову хладног рата који се никада није ни завршио, истичући да се заправо не ради толико о Балкану и Републици Српској као територији, већ више о једној стратешкој игри како да се надмудри она друга страна.

– Мислим да има много више шпијунирања, дезинформација, много више притисака са свих страна, па тако и на Републику Српску – појаснио је Мејер.

Доцент на Факултету безбедносних наука у Бањалуци Велибор Лалић рекао је новинарима да је од великог значаја посета и предавање Мејера за студенте и запослене на овој високошколској установи. Он је рекао да су у току разговори са Мејером у циљу успостављања академске сарадње са Факултетом „Данијел Морган“ из Вашингтона која би требало да омогући размену студената и особља између та два факултета, те рад на заједничким истраживачким пројектима.

„Српска стварност“ / РТРС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here