Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Кризни штаб за борбу против вируса корона је на данашњој седници усвојио предлог да се изменама закона омогући прекршајно кажњавање оних који не носе маске, сазнаје „Блиц“.

Скупштина Србије би зато, како се додаје, већ на првој следећој седници требало да усвоји измене и допуне Закона о прекршају, као и допуну Закона о заразним болестима, чиме би се кршење мере о ношењу маски сматрало прекршајем и кажњавало мандатном казном.

Тако би се убудуће неношење маски, у затвореним просторима, кажњавало са 5.000 динара, али на лицу места, без судског процеса као што је тренутно случај.

Подсетимо, Кризни штаб раније данас није донео ниједну одлуку о увођењу нових мера у борби против епидемије вируса корона, иако су чланови тог тела најавили да ће једна од њих сасвим извесно бити увођење обавезног пи-си-ар теста за улазак у нашу земљу.

После седнице је саопштено да се неће толерисати никакво кршење превентивних мера, као и да се ради на правном оквиру да буде могуће санкционисање када се мере крше.

Нисмо пооштравали мере, већ ће се радити да се ово што имамо спроведе ригорозно и доследно, рекао је имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић.

Хитна седница Кризног штаба одржана је након што је у четвртак у Србији потврђено 512 нових случајева вируса корона у једном дану, што је највише од почетка епидемије.

Кон: Инсистира се на санкционисању

Члан Кризног штаба, епидемиолог др Предраг Кон изјавио је да је главна расправа на данашњој седници била санкционисање оних који крше већ постојеће мере.

„То је најважније било данас, с тим да је јасно да се на дневном нивоу прати ситуација и да се на дневном нивоу мора реаговати“, рекао је Кон за ТВ Прва.

Он је оценио да се мере, које се односе на забрану окупљања преко 30 људи и забрану рада после 23 сата, не спроводе јер постоје случајеви кршења.

Дошло је до релаксирања и опуштања код дела јавности, малог, али веома бучног, истакао је Кон.

Он је додао да здравствени радници, који се већ месецима боре против ковида-19, већ полако постају револтирани када виде да се неки мера не придржавају.

„Важно је да користимо мере, да носимо маске јер тамо где су коришћене показало се да је дошло до смањења броја заражених“, закључио је Кон, пренео је Б92.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here