Mesto za reklamu

14.01.2019.

Француски редитељ и сценариста Давид Оелхофен представио је на Кустендорфу свој филм „Блиски непријатељи“, а студенти и гости фестивала дочекали су га громогласним апалузом након пројекције.

У средишту приче су Дрис и Мануел, другови од детињства који су кренули различитим путевима. Мануел је прешао на другу страну закона, Дрис постао полицајац, а путеви им се укрштају када Мануелов највећи посао крене наопако.

„Моја пријатељица је адвокат чији су клијенти велики дилери дроге и питао сам је да ли постоји могућност да их сретнем и разговарам са њима и они су радо пристали. Био сам веома изненађен њиховим одговорима, а моја питања су била везана за породицу, њихову везу са децом, где та деца иду у школу и није ме интересовао криминални живот, већ последице таквог живота и утицај на породицу“, објаснио је редитељ.

Приметио је да то није никакав романтичан живот због чега је, каже, настојао да напише потпуну реалистичну причу.

„Моја опсесија је породица и некако ми се чини да стално пишем исту причу, о породици. Јутрос сам погледао ремек дело о породици ‘Сећаш ли се Доли Бел’ (Емира Кустурице) и то је прича о младићу који покушава да буде слободан и питање је да ли је породица његов затвор или заштита и заправо је и једно и друго истовремено“, рекао је Оелхофен.

Редитељ је објаснио да је филм заправо у потпуности истинит, само што представља микс делова више прича више појединаца и да се одиграва у крају који се налази само четири километра од Париза, али који је потпуно изолован.

„Људи који живе у том крају могу пешке да дођу до Париза, али они то не чине, живе изоловано, и Париз је за њих врло далеко. Чврсто су везани за тај крај који истовремено виде као прелеп и врло ружан. Исто као са породицом која је истовремено за човека и затвор и заштита“, испричао је Оелхофен.

Аутор остварења Далеко од људи о Алжирском рату, који се овога пута позабавио мароканским кланом, каже да су то теме о којима Французи не желе да слушају или гледају, а које су заправо врло битне.

 „Српска стварност“ / Искра – РС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here