Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић уручио је данас у Музеју српске дипломатије признање Витез светосавског пацифизма Милици-Мили (Пивнички) Малруни, супрузи бившег премијера Канаде Брајана Малрунија.

Том приликом Први потпредседник Владе је између осталог рекао:

„Од последње посете Милице Миле (Пивнички) Малруни својој отаџбини, протекло је 35 година. Али ни она, нити њена породица, нису заборавили Србију и Србе током тог периода.

И када је била прва дама Канаде у периоду између 1984. и 1993. године, па све до данас, остала је понос мајке Бобе и оца Димитрија Пивничког, али и понос Србије, јер је знала како да сачува српски идентитет, веру и језик, истовремено дајући допринос развоју српско-канадских веза.

Српска дијаспора представља важан ресурс развоја саме Србије, али и незамењив мост сарадње са државама и народима широм света. Породица Пивнички пример је онога како би дијаспора требало да се опходи према матици и зато дозволите да кажем неколико речи о њој.

Пивнички су Новобечејци који су се 1958. године иселили у Канаду, наставивши да чувају српски идентитет и традицију у тој далекој земљи. Др Димитрије Пивнички, отац Миле Малруни Пивнички, завршио је студије на Медицинском факултету у Београду. И након одласка у Канаду, др Пивнички није заборавио Србију, већ је наставио да чува српски идентитет и духовност, пружајући несебичну подршку младим талентованим људима у расејању. И данас Фондација др Димитрија Пивничког, са седиштем у Монтреалу, наставља да подржава младе научнике у области неурологије.

Његова ћерка Мила – Милица Пивнички, наша лауреаткиња, удала се 1973. године за способног и продорног Канађанина ирског порекла Брајана Малрунија, са којим је, кроз деценије заједничког живота испуњеног љубављу и узајамним поштовањем, створила знамениту и угледну породицу.

Њихова деца, којих је укупно четворо, данас су веома високо етаблирана у канадском друштву. Истакао бих да је ћерка Каролина наставила стопама родитеља, тако што је већ постигла озбиљне успехе на јавној сцени Канаде – министар је транспорта и министар задужен за франкофонију у Влади Онтарија, док је син Бен прослављени новинар на једној од канадских телевизија.

Мила – Милица Пивнички, бивша прва дама Канаде и њен супруг Брајан, 18. премијер Канаде, били су и остали у жижи интересовања високих политичких и друштвених кругова од утицаја, а због блиских веза са Белом кућом и Бакингемском палатом, као и угледа који уживају, с правом носе епитет култне породице у Канади.

Дозволите ми да искористим прилику да изразим и задовољство чињеницом да је Општина Нови Бечеј, уз помоћ и подршку амбасадора др Љиљане Никшић, мајке Бобе Пивнички, Јелке Аћимовић и професора Давидовића, омогућила издавање књиге о улози породице Пивнички у историји Новог Бечеја. Књига „Породица Пивнички у историји Новог Бечеја“ од великог је значаја за очување српског идентитета, културе и традиције, као и обичаја предака, не само за Србе у Канади, већ и за наше исељенике широм света.

Желим да истакнем и да нас догађаји попут данашњег подсећају на важност коју наши суграђани у расејању могу имати за развој саме матице, али и обратно. Морамо још вредније и преданије радити на томе да привучемо наше људе из дијаспоре, да обезбедимо њихову максималну подршку тако што бисмо им на одговарајући начин омогућили да своје капацитете, познанства, контакте и ресурсе ангажују на линији оног патриотизма и љубави према старом завичају, како је то чинила и чини породица Пивнички.

Драги пријатељи Мила и Брајане Малруни,

Желим да знате да ћете увек бити радо виђени гости у земљи Милиних предака. Следећи сусрет заказујемо већ за идућу годину, поводом отварања Музеја српске дијаспоре у Спомен-кући Пивничких у Новом Бечеју. Мени, као првом потпредседнику Владе и министру спољних послова, задуженом између осталог и за дијаспору, нарочито је драго што ће у том музеју централно место имати салон Пивничких у коме су се окупљали и дружили великани који су вечно задужили Србију својим делима, попут Михајла Пупина, Бранислава Нушића и Лазе Костића.

Драга Мила, још једном велико хвала на свему што си учинила и настављаш да чиниш за Србију – земљу својих предака!

Живело канадско-српско пријатељство, живела Србија!“, навео је Дачић.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here