Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

После осам сати разговора политичких лидера БиХ са представницима ЕУ у Бриселу, постигнут је “политички споразум о јакој и кредибилној мапи пута којом ће се спрововодити реформе у БиХ у циљу напретка ка европској будућности”, навео је домаћин састанка, председник Европског савета Шарл Мишел. Међутим, српски члан Председништва БиХ и председник СНСД-а Милорад Додик објавио је да у Бриселу “ништа није потписано”.

Иако се ни представници ЕУ као домаћина сусрета, ни учесници нису обратили медијима након целодневног састанка лидера БиХ у Бриселу, из канцеларије Шарла Мишела објављено је да су представници политичких партија, заступљених у Парламенту БиХ, усвојили споразум којим понављају своју посвећеност “очувању и изградњи мирне, стабилне, суверене и независне функционалне европске државе Босне и Херцеговине коју чине Бошњаци, Хрвати и Срби као конститутивни народи (заједно са Осталима), те грађани Босне и Херцеговине која се састоји од два ентитета и Брчко Дистрикта”.

У тексту који је подржала већина лидера политичких странака заступљених у Парламенту БиХ додаје се и посвећеност принципима владавине права, спровођењу демократских избора, развоју демократских институција и европској будућности БиХ.

Истовремено, лидери политичких партија и чланови Председништва БиХ обавезали су се да ће предузимати конструктивне реформе како би “заштитили и унапредили проперитет, финкционисање и безбедност БиХ”.

У саопштењу Европског савета наводи се да су лидери политичких партија и чланови Председништва БиХ исказали пуну посвећеност поштовању одлука међународних и домаћих судова, као и да су се обавезали да ће радити на ефикасном спровођењу општих избора у земљи, заказаних за 2022. годину, те да ће након избора конструктивно сарађивати на брзом формирању нових законодавних и извршних органа власти на свим нивоима, а у складу са законом прописаним роковима.

“Одлучно ће радити на испуњавању 14 кључних приоритета из Мишљења Комисије о апликацији земље за чланство у ЕУ, како би напредовали на путу ка ЕУ и одговорили на тежње људи”, наводи се у тексту договореног Споразума.

Споразум помиње и наставак усклађивања БиХ са заједничком спољном и безбедносном политиком, посвећеност предузимању конкретних корака у промовисању амбијента погодног помирењу у циљу превазилажења наслеђа рата и поздравља активну подршку ЕУ у олакшавању дијалога, изградњи поверења и завршетку наведених корака.

У Европском савету наводе да је споразум потписало 12 учесника састанка из БиХ, укључујући и сва три члана Председништва.

Уз констатацију да на састанак у Бриселу није дошао лидер ХДЗ БиХ Драган Човић, као и да је “из Републике Српске позвано на расправу и усвајање одлуке у Председништву БиХ о ситуацији у Украјини”, у Бриселу напомињу да је споразум правно необавезујући документ, сачињен у намери да се дâ подстицај БиХ да изађе из политичке блокаде и крене напред на путу евроинтеграција.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here