Mesto za reklamu
  1. 12.2018.

Став Европске комисије је од почетка јасан, Приштина треба да повуче таксе, поручила је Федерика Могерини у Бриселу на конференцији са премијерком Србије Аном Брнабић.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини изјавила је у Бриселу да је оптимистична када је реч о европској будућности Србије и да Србија, уз сарадњу са Бриселом, може још брже да напредује на том путу, спроводећи реформе.

Могеринијева је на заједничкој конференцији за новинаре са премијерком Аном Брнабић, после састанка Савета за стабилизацију и придруживање између Србије и ЕУ, подсетила да је процес придруживања заснован на томе да Србија спроводи неопходне реформе.

Могеринијева је поздравила личну опредељност и ангажованост премијерке на том плану, изразивши уверење да ће то допринети даљем напретку у кључним областима – владавини права, судству, слободи говора…

Такође је нагласила да је опредељеност Србије за нормализацију односа са Косовом један од кључних елемената напретка у преговорима о придруживању.

Осврнула се и на додатне таксе које је увела Приштина на робу из Србије и БиХ, рекавши да је став ЕК од почетка био јасан – да се тим мерама крше Цефта и ССП, и да Приштина треба да повуче те мере.

Могеринијева је рекла и да је Србија важан партнер ЕУ када је реч о војним и цивилним мисијама у Малију, Централноафричкој Републици и Сомалији.

Када је реч о спољној и безбедносној политици ЕУ, она је изразила очекивање да ће Србија прилагодити своју спољну политику.

“Оптимистична сам када је реч о европској будућност Србије и верујем да заједничким радом Србија може да напредује још брже”, закључила је Могеринијева.

Председница Владе Србије је поновила да је главни приоритет спољне политике Србије – придруживање ЕУ. Подсетила је да је тренутно отворено 16 поглавља, а два привремено затворена, наводећи да Србија није фрустрирана због броја отворених поглавља нити темпо којим тај процес иде. Истакла је да Србија може да буде још ефикаснија у реформама које спроводи пре свега због својих грађана.

„Српска стварност“ / владасрбије.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here