Mesto za reklamu

21 02. 2019.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини рекла је за бриселски сајт “Политико” да, упркос свим потешкоћама, постоји напредак у преговорима између Београда и Приштине.

Могерини је рекла да својим највећим успехом сматра нуклеарни споразум са Ираном, али је напоменула да “не би могла да заборави” рад на Балкану.

“Пратили смо Грчку и Северну Македонију у њиховим преговорима до окончања спора који је трајао више од две деценије. И упркос свим потешкоћама, унапређујемо преговоре између Србије и Косова, како бисмо једном и за свагда окончали доба балканских сукоба”, рекла је Могерини.

Када је реч о споразуму са Ираном, она је нагласила да је њиме избегнут сценарио трке у наоружању у региону који би, како је рекла, представљао “ноћну мору”.

“И он се и даље у потпуности поштује, упркос покушајима да дође до његовог колапса”, рекла је она.

Говорећи о миграцијама, Могерини је истакла да до 2015. године Европа није имала улогу у управљању приливом миграната и у спашавању живота на Средоземном мору.

“Ових година преузели смо одговорност за то, а број пристиглих у Италију опао је за 80 одсто. И ми смо изградили нов однос са Африком, заснован на сарадњи у најширем скупу питања, од миграције до борбе против тероризма, и највећег икада плана за приватне инвестиције у Африци”, рекла је Могерини.

„Српска стварност“ / Политико /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here