Mesto za reklamu
  1. 03.2019.

Министарство спољних послова Русије назвало је агресију држава-чланица НАТО-а на Југославију 1999. године “црном мрљом” која ће заувек остати на репутацији северноатлантске Алијансе.

У коментару на сајту Министарства наводи се да је бомбардовање Југославије од стране НАТО-а поткопало механизме осигурања мира и безбедности у Европи током многих деценија.

У Министарству су нагласили да косовски проблем није решен операцијом Алијансе и да покрајина остаје главни извор нестабилности и кризе на Балкану.

“Да ли је и могло бити другачије, ако је НАТО рашчистио пут ка власти у Приштини бившим милитантима ОВК који су се касније отели контроли својих покровитеља”, пита се руско Министарство спољних послова, пренео је Спутњик.

Додаје се да је, под пропагандним изговором спречавања “хуманитарне катастрофе”, Косово “силом отргнуто од државе Србије”.

У саопштењу се наводи да је управо НАТО постао катализатор реалне људске трагедије, те завесе иза које је изведено антисрпско етничко чишћење које је приморало 200 хиљада становника неалбанске националности да напусти своје домове и додаје да десетине хиљада објеката које им припадају и даље Приштина и косовски Албанци држе узурпираним, док се не подстиче повратак расељених лица.

“Тешко бреме одговорности за такве акције и њихове последице потпуно леже на руководству Алијансе и њеним чланицама које су учествовале у агресији против Југославије. Та црна мрља срама заувек ће остати на репутацији НАТО-а. Неће је опрати ни убрзано учлањивање земаља региона у Алијансу који продубљује поделе на Балкану и несугласице у друштву”, наводи се у саопштењу руског Министарства.

Министарство иностраних послова Русије је додало да Алијанса нема никакве легитимне основе за такве акције и тиме је грубо прекршила основне принципе међународног права из повеље УН, Хелсиншки закључни акт, као и међународне обавезе држава-чланица блока.

„Српска стварност“ / Спутник /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here