Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Поводом 125 година од рођења и 40 од смрти Аве Јустина Поповића, у манастиру Ћелије код Ваљева где је био архимандрит, у присуству великог броја верника, освећен је његов заветни, тропрестолни храм. Након Свете архијерејске литургије, коју је са више владика Српске цркве служио митрополит Амфилохије, у нови храм пренете су мошти оца Јустина.

   Својим наследницима, митрополиту Амфилохију, владикама Атанасију, Артемију, Иринеју Бачком и игуманији Гликерији, Ава Јустин је завештао да сав приход од његових дела уложе у “Фонд Светог Јована Златоустог”, с обавезом да се у Ћелијама подигне троолтарни храм у част великих хришћанских светитеља.

“Жеља му је била да сав приход од његових продатих дела, 12 књига житија светих и преко 40 наслова сабраних дела, да сав приход иде у градњу цркве посвећене Светом Сави, Светом мученику Јустину философу по којем је узео име и Светој преподобној Марији Египћанки”, каже мати Гликерија, игуманија манастира Ћелије.

Тропрестолни храм пројектовао је архитекта Предраг Ристић. Први темељи постављени су 2007. године.

Доктор теологије и професор Београдског универзитета Јустин Ћелијски убраја се у највеће теолошке ауторитете Српске цркве.

Спречен због болести да буде у Ћелијама, патријарх српски Иринеј у поруци наглашава да име оца Јустина припада целом православљу.

“Он је заиста живи пример подвижника који богословствује и богослова који је подвижник. И то је једини рецепт и модел за православне данас. Зато су, како његове речи за живота, његове дивне беседе, његова молитва, надахњивале и спасавале животе, тако и његове књиге продужавају да то исто чине и данас”, каже владика бачки Иринеј.

Отац Јустин канонозован је 2010. године. Из старе цркве манастира Ћелије, његове мошти сада су премештене у троолтарни храм.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here