Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и заменик помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава за Европу и Евроазију Метју Палмер разговарали су данас у Сарајеву о тренутној ситуацији на Косову и Метохији, таксама и могућностима за наставак дијалога Београда и Приштине.

Брнабић је након састанка, у изјави за агенцију Танјуг, пренела да је исказала захвалност Палмеру на томе што су САД потпуно недвосмислено и директно осудиле увођење такси и позвале Приштину да их укине.

У много ствари САД су реаговале чак много одлучније и стриктније у односу на Брисел и повукле одређене мере против Приштине. Ми и даље имамо различите погледе на то како изгледа будућност дијалога и односа између Београда и Приштине, али је увек добро да имамо овакве разговоре, навела је она.

Премијерка је истакла да је Палмеру указала на јасан став Србије да Приштина мора да укине таксе да би се наставио дијалог са Београдом, нагласивши да је то црвена линија коју не можемо да пређемо.

Истовремено, она је оценила да је данашњи Самит лидера Западног Балкана, на годишњем скупу Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), протекао позитивно јер су лидери разговарали о економским темама и поручили да боља повезаности региона води ка стабилном региону за привлачење страних инвестиција.

Према њеним речима, повезивање региона битно је у свим сферама, како инфраструктурној, тако и економској и дигиталној.

Србија има добре економске показатеље захваљујући реформама од 2014. године. Економски смо се консолидовали и сада идемо у фазу раста, навела је Брнабић.

Према њеним речима, један од највећих успеха наше земље јесте привлачење директних страних инвестиција, јер је Србија апсолутни лидер у региону, будући да је прошле године привукла три и по милијарде евра страних инвестиција.

Премијерка је пренела да су лидери истакли и да је улагање у макро, мала и средња предузећа од великог значаја за регион, те најавила да ће од договорених средстава које Србија има са ЕБРД за 2019. годину чак 70 одсто ићи на финансирање поменутих предузећа.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here