Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Влада Србије усвојила је данас нову Листу лекова Републичког фонда за здравствено осигурање на којој је први пут најсавременија иновативна терапија за карцином плућа, мултиплу склерозу, а на листи су и најновији лекови за карцином простате и меланом.

Након усвајања иде процедура јавне набавке, тако да ће лекови бити доступни пацијентима за три месеца.

Вршилац дужности директора Сања Шкодрић рекла је раније за Танјуг да су средства која су издвојена за ову годину значајно већа у односу на претходне.

“У буџету за 2020. годину издвојена су додатна средства од пет милијарди динара, док је, на пример, 2016. године издвојена милијарда динара”, навела је Шкондрић.

Додала је да у оболелих од мултипла склерозе у Србији има око девет хиљада, а да је број оних који ће се лечити о трошку државе, класичном или иновативном терапијом, повећан за 1300.

Појаснила је да се иновативна терапија не може примењивати код свих пацијената са мултипла склерозом, који се лече класичном терапијом интерферонима, и да ће струка одредити критеријуме за примену иновативне терапије.

Шкондрић је казала да је уведена и иновативна имунолошка терапија за метастатски неситноћелијски карцином плућа којом се живот пацијената продужава и до 30 месеци.

На новој листи су и иновативни лекови за метастатски меланом и за карцином простате.

“Пацијентима са BRAF позитивним метастаским меланомом биће доступна комбинована терапија која представља светски тренд у лечењу. Такође, пацијентима са карциномом простате иновативна терапија је до сада била доступна после примењене хемиотерапије, а сада ће је добијати и пре, чиме се значајно продужава животни век пацијента”, објаснила је Шкондрић.

Према њеним речима, на позитивној листи RFZO тренутно је око 2.500 лекова, а цене лекова нису кориговане.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here