Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Лидер Самоопредељења Аљбин Курти, најавио је одмах по завршетку избора да уколико он не буде формирао владу као победник, може доц́и само до нових избора. А да ли је баш тако пише данашњи Спутник.

Према наводима овог медија “запад за сада намерава да у највероватнију будуц́у владу ЛДК — Самоопредељење убаци и странку Беџета Пацолија, за коју се још не зна да ли је прешла ценсус”.

У међувремену, иза леђа Куртија друге албанске странке праве рачуницу како би направиле ширу коалицију, у којој не би било Самоопредељења.

На питање може ли Курти опет да испадне из игре, а да владу формирају Тачи, Весељи, Харадинај и Пацоли ако пређе ценсус ,политиколог са Косова Дарко Димитријевић каже да је овај сценарио могуц́ само ако Курти реши сâм да уступи свој мандат некоме другоме.Подсећа да победник избора предлаже премијера.

“Не верујем да ц́е се Курти сâм повуц́и, али треба имати у виду и мишљење међународне заједнице која је присутна на Косову. А колико сам упуц́ен, они су вец́ имали разговоре са свим политичким актерима овде на Косову“, каже Димитријевић.

Албански политиколог Неџмедин Спахиу сматра да ц́е ствари бити јасније када сви резултати буду обрађени.

„Теоретски, једино Американци могу да спрече да Курти дође на власт и то тако што би ЛДК-у рекли — немојте са њима да правите владу. Дакле, једина могуц́ност да Курти не буде на власти, јесте та да га Американци не желе. Све остало је искључено“, уверен је Спахиу.

Новинар Идро Сефери сматра да је „победа Аљбина Куртија њему, али и опозицији донела велику славу на Косову и одустајање од власти значило би дестабилизацију, нове изборе и жестоку опозицију”.

“Маса која је Куртија подржала није само део његовог покрета, вец́ и незадовољни људи који иначе не би били његови гласачи“, каже Сефери.

Спутник констатује да прича која незванично кружи политичким кулоарима на Косову, јесте да је главни проблем због чега Курти не одговара западу, његова намера да пред Уставним судом постави питање валидности обављања функције председника Косова Хашима Тачија.

Наиме, како се спекулише, Курти пред Уставним судом жели да покрене питање да ли је Тачи разговором са Београдом о „разграничењу“ повредио суверенитет Косова, што би му дало легитимитет да у косовском парламенту покрене његову смену. Запад наравно не жели да се то деси, јер не жели да Курти као премијер на себе преузме вођење дијалога са Београдом.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here