Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Државна секретарка Министарства финансија Владе Републике Србије Славица Савичић изјавила је данас да то министарство припрема сет мера за подстицај новом запошљавању, ослушкујући притом потребе привреде, а жеља је да се смањи незапосленост у Србији.

Савичић је, гостујући на Радио-телевизији Србије (РТС), најавила да ће велики број законских измена ући у скупштинску процедуру у новембру, а биће у примени од 1. јануара 2020. године.

Према њеним речима, кључна мера садржана је у Закону о порезу на доходак грађана, где су предвиђене одређене пореске олакшице за запошљавање, али ће измена бити и у другим прописима.

Ове године смо покушали да пронађемо оптималну меру да се на неки начин стимулише запошљавање, а то се највише односи на оне који су завршили факултете и средње школе, односно на све оне који нису радили ове године, објаснила је она.

Идеја је, како је додала, да они заснују радни однос током следеће године, а послодавци ће на тај начин имати олакшице, будући да је предлог да се они ослободе пореза на зараде у првој години од 70 одсто, у другој 65, а у последњој 60 одсто.

Такође, планирано је и ослобађање од доприноса за ПИО у целости прве године, следеће 95 одсто и треће 85 одсто, предочила је Савичић.

Она је додала да је концепт постављен тако да олакшице прате запосленог и ако пређе у другу компанију, а послодавац код кога се запослио имаће право да настави са коришћењем олакшица.

Наша очекивања су, како је указала, да ће се на тај начин значајно повећати број запослених, што је и стратешки циљ Владе Србије.

Осмислили смо ове мере јер с једне стране имамо финансијска средства, а с друге стране желимо већи број запослених и да што више младих задржимо у Србији, при чему на тај начин подстичемо и раст привреде, истакла је државна секретарка.

Према њеним речима, прве процене су да ће, захваљујући овим мерама, око 5.000 људи пронаћи посао, али неке анализе говоре да ће имати и шири обухват.

Савичић је, говорећи о мерама за повратнике у земљу, прецизирала да је реч о образованим људима који су више од две године били ван земље, а стекли су нека додатна знања и стручности.

Идеја је да послодавцима који се одлуче да запосле таквог појединца, пореска основица буде умањена 70 одсто. Та стимулација ће трајати пет година, а послодавци ће морати да испуне одређене услове како би остварили ту врсту олакшица, објаснила је она.

Суштина је да стимулишемо оне који желе да се врате у земљу. Они имају додатна знања која су стекли, а која су овде драгоцена, и на тај начин могу да дају допринос, нагласила је Савичић.

Државна секретарка је подсетила на то да ће од 1. јануара  бити повећан неопорезиви део зараде са 15.300 на 16.300 динара, као и да ће бити смањен порез на зараде са 62 на 61 одсто.

Припремљене су, како је нагласила, измене закона уз помоћ којих ће се на лакши начин утврдити да ли је послодавац за своје послове ангажовао предузетника и тако избегао запошљавање новог радника и плаћање пореза, што се често јавља.

Ове године смо покушали да, користећи искуства оних који су све то прошли, направимо систем и формирамо јасне критеријуме. Има их укупно девет, а захваљујући њима утврђиваће се да ли послодавац користи предузетника као запослено лице или не, објаснила је Савичић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here