Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

У Београду се одржава двадесет шести протест под називом “Један од пет милиона”. Како су навели организатори, ове суботе обележава се шест месеци од првог протеста и у Крушевцу, Крагујевцу...

Окупљенима код Теразијске чесме обратили су се председник Београдског одбора и члан Председништва Двери, Југослав Кипријановић и глумац Бранислав Лечић.

Југослав Кипријановић подсетио је на напад на Борка Стефановића, паљење куће новинара Милана Јовановића, напад у Неготину, на Далибора Станојевића, напад у Алексинцу. Апеловао је на све људе свих професија да се уједине “како би се власт променила” подсетивши на студентске протесте 1996/97.

Бранислав Лечић је рекао да је 1991. године са истог места позивао грађане који су осећали надолазећи рат.  Према његовим речима, Декларација о помирењу са Албанцима је неоходна као и са свим осталим народима бивше Југославије.

“Позивам грађане да морају да се пробуде, од када су почели протесте доживели смо извештај Европске комисије који подржава наше напоре. Само ујудињени нећемо бити инструмент локалних политичара и великих сила, јавност грађана Европе учинила је да власти ЕУ промене однос према нама”, оценио је Лечић.

“Време је да Србија кроз институције, пре свега кроз парламент, почне да чува интересе грађана”, закључио је Лечић.

Потом су окупљени кренули ка Ресавској улици, затим се преко Булевара краља Александра шетња завршила испред зграде РТС-а.

Слободна зона” и у Крушевцу

У међувремену, и у Крушевцу се обележава пола године од почетка протеста од напада на једног од лидера опозиције Борка Стефановића и прве протестне шетње “један од пет милиона”.

Протест у Крушевцу

Опозиционе партије формирале су “слободну зону”, на платоу испред Дома синдиката у Крушевцу.

На овом својеврсном перформансу са грађанима су разговарали представници опозиционих странака. Након обраћања организатора протеста планирана је протестна шетња главним крушевачким улицама.

Протест у Крагујевцу почео је окупљањем око 19 часова на платоу Робне куће “Београд”, одакле су грађани кренули у протестну шетњу до Ђачког трга.

“Већ је одавно јасно да постоји пет милиона разлога да будемо на улици и да не смемо стати ни после пола године”, наводи се у најави протеста.

Окупљенима ће се обратити председник београдске општине Стари град Марко Бастаћ и члан председништва Покрета слободних грађана Павле Грбовић.

Први протест дела опозиције одржан је 8. децембра и то под називом “Стоп крвавим кошуљама” због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Упућени су захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

На једном од претходних протеста, демонстранти су упутили три захтева. Први је формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова. Други је избор новог састава РЕМ-а на равноправним основама и на предлог посланичких група власти и опозиције.

Трећи захтев је избор техничког руководства и уређивачког колегијума информативног програма РТС-а и РТВ-а, а које би у прелазном периоду чиниле нестраначке личности и које би равноправно делегирала и власт и опозиција.

 „Српска стварност“ / РТС /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here