Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

Протест еколошких активиста, који траже да се законом трајно забрани ископавање бора и литијума, завршен је данас око 14 часова испред Палате Србија, након што су се демонстранти у групама разишли – преносе српски медији.

Групе активиста и грађана, данас у подне кренуле су из Булевара Михајла Пупина и Булевара Николе Тесле и спојиле се преко пута источног улаза у Палату Србије, а предводио их је лидер иницијативе “Крени-промени” Саво Манојловић.

Он је медијима рекао да се протестом исказује незадовољство, јер тај закон није предложен Скупштини и што председник Србије Александар Вучић није послушаао грађане који су претходних дана камповали испред Председништва.

” Борба ће трајати док Рио Тинто не оде”, поручио је Манојловић.

Активиста Златко Кокановић из удружења “Не дамо Јадар” поручио је:

“Ми идемо до краја. Може још данашњи дан да се искористи да се услише наши захтеви“, запретио је Кокановић.

Током двочасовног протеста биле су блокиране улице око Палате где је у току била свечаност поводом Дана државности, на којој је председник Србије Александар Вучић додељивао одликовањ.

Учесници протеста носили су заставе Србије, као и заставе са натписом “Не дамо Јадар”, “Заштитмо Добрињу и околину”, уз пиштаљке и пароле “Рио Тинто, марш са Дрине”, “Не дамо Србију”. . , а током протестне шетње полиција је направила “прстен”, којим је учеснике протеста спречилла да крену даље од парка на Ушћу, што су окупљени дочекали звиждуцима

Како преносе медији, догодио се инцидент када је како наводи Н1 аутомобил ударио једног младица.

Сам младић изјавио да је стајао на улици и да је “буквално пао на хаубу” и ухватио се за брисаче у страху да не падне.

После тога је аутомобил како се види на снимку који је емитован убразао, а младић је после неколико метара пао са хаубе, а за Н1 је рекао да је добро и да није озбиљније повређен.

Како преносе медији возач је ухапшен.

На крају самог протеста, десио се још један инцидент када је један аутомобил у булевару Михајла Пупина такође покушао да прође кроз масу, што је на крају и учинио, али уз бројна оштећења која су му нанели окупљени.

Иначе, испред зграде Председништва Србије већ неколико дана одвија се протест еколошких организација које траже доношење Закона о забрани истраживања и експлоатације литијума и бора закона о забрани истраживања и експлоатације литијума и бора.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here