Mesto za reklamu
  1. 01.2019.

Пети по реду протeст грађана “Један од пет милиона” почео је на платоу испред Филозофског факултета у Београду. Након обраћања говорника, окупљени су кренули у протестну шетњу централним градским улицама. Први пут протести у Нишу и Крагујевцу.

Окупљање у Београду је почело минутом ћутања за преминуле Марка Николића, Иву Гргуревића и другу Звездину звезду Драгослава Шекуларца.

На почетку протеста се обратио глумац Бранислав Трифуновић прочитавши писмо у којем је упутио оштре речи критике генералном директору РТС-а Драгану Бујошевићу.

Трифуновић је рекао да је време да грађани подсете Драгана Бујошевића да је одговоран јавности и гледаоцима а не политичким интересима.

Позвао је Бујошевића да се повуче уз поруку “није српски ћутати”.

Бранислав Трифуновић је позвао окупљене да се “не обазиру на спинове”, рекао је да су на протесу “и леви и десни, и ови и они”, али да сви желе да земља постане много боља и лепша.

Затим се обратио глумац Радослав Миленковић који је захвалио окуљенима што су дошли. Истакао је да окупљени желе да живе у нормалној земљи у којој закони важе једнако за све и у којој од свога рада могу да хране породице.

“Човек је већ миленијумима политичка жиотиња, али овде није реч само о политици. Ради се о нашој потреби, најубљој људској, да живимо у земљи у којој амбиција почива искључиво на знању, на успеху и раду”, рекао је Миленковић.

Упоредио је стање са стадионом на којем човек који окреће резултат качи бројеве који му падну на памет, без обзира на утакмицу.

Протест “Један од пет милиона”

“Желимо да наш живо тече у друштву које познаје смисао, да наш живот има смисао, мали, људски, обичан, толико колико нам треба, колико можемо и заслужујемо. А похлепни нека грабе и нека понесу све то у гроб”, навео је Миленковић.

На крају свог обраћања је рецитовао песму Матије Бећковића “Два света”.

Након обраћања говорника, уследила је шетња улицама Београда. На почетку колоне истакнути су транспаренти “Један од пет милиона” и “Стоп крвавим кошуљама”.

Протест је иницијално организован због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића.

Демонстранти су се у Београду окупили и претходне четири суботе.

Раније су упутили три захтева Влади и председнику – да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, ко је покушао да убије Борка Стефановића и да јавност сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here