Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

У Београду је по 41. пут одржан протест грађана и дела опозиције.

Окупљени су са платоа код Филозофског факултета кренули у протестну шетњу због,, како су истакли, незаконитог исељења Слободанке Нинић, покушаја исељења једног пуковника и потпуковника и телевизије Наша прошле недеље.

Претходно су студенти удружења “Један од пет милиона” саопштили да су блокирали зграду Ректората у којој су провели ноћ и позивају студенте и професоре да им се придруже јер им је, како наводе, током претходне ноћи било угрожено право на слободу кретања.

Професорка Београдског универзитета Биљана Стојковић поздравила је студенте који су јуче блокирали зграду Ректората, наводећи да се они боре за нашу будућност. Студенти из удружења „Један од пет милиона“ саопштили су раније данас да су „преузели контролу“ над зградом Ректората Универзитета у Београду пошто им је како су навели, „претходне ноћи било угрожено право на слободу кретања“.

„Нисам ја храбра, него је дошло време да не може да се ћути“, рекла је она.

Стојковић је навела да су грађани јуче имали прилике да виде две Србије – једну коју представљају „наши млади, лепи студенти и другу коју представљају студенти од 60 година „који су били у пратњи СНС батинаша“.

Она је питала и ректорку Београдског универзитета Иванку Поповић да ли је „осудила упад СНС-а у зграду ректората“.

Организатори протеста су навели да је у току 30. сат блокаде Ректората, као и да су преузели потпуну контролу зграде.

Шеф Одборничке групе Савеза за Србију у Скупштни Београда Никола Јовановић позвао је окупљене на протесту „Један од пет милиона“ да бојкотују предстојеће изборе.

Јовановић је окупљенима испред Филозофског акултета, који су 41. пут дошли на протест „Један од пет милиона“, рекао да је Србија прва по корупцији у Европи, да приватни извршитељи отимају људима станове, најчешће због инфостана, да војним пензионерима у „Бристолу“ искључују воду и струју.

Додао је и да је на сто метара од вечерашњег места почетка протеста владајућа партија послала своје батинаше на студенте и позвао грађане да бојкотују предстојеће изборе.

„Господине Вучићу, да парафразирам Џонија Штулића, два пута се не шаље Миша Вацић на студенте, то може само први пут да прође“, казао је он.

Како је навео, скуп почиње и на 100 метера од Трга Републике на коме је „неко узео 5,8 милона евра преко реалне цене за реконструкцију“ и на коме су показали „да и камену коцку могу да покваре“.Упитао је грађане да ли пристају на такву Србију.

Јовановић је критиковао и Вучићеву политику према страним извршитељима устврдивши да он „изнамљује наше раднике на лизинг, као да су роба, а не да су поносни грађани и људи наше државе, пре свега, упитавши присутне:

„Народе, да ли ми пристајемо на све то? “ Да ли ће ова јесен коначно рећи не?

Он је поручио окупљенима и да не пристају на рушење града, да не пристају „на предстојеће лажне изборе“ и да не пристану да Србија буде „оно што преостане када се намире тајкуни и страни шпекуланти“.

„И зато бојкот лажних избора! Бојкот оваквог ситема!“, казао је Јовановић.

Шетња се завршила испред просторија Коморе јавних извршитеља у Његошевој улици.

Учесници протеста „Један од пет милиона“ оставили су испред улазних врата Коморе јавних извршитеља Србије мрежицу и канту са кречом, наводећи да то симболизује поломљену руку жене из Новог Сада, када је избачена из свог стана.

Један од организатора протеста, Срђан Марковић, казао је новинарима приликом остављања канте да ће загипсати сва врата јавних извршитеља у Србији, уколико они наставе да злоупотребљавају Закон о извршењу и обезбеђењу и избацују социјалне случајеве из својих домова.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here