Mesto za reklamu
  1. 1 02. 2019.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић изразио је данас уверење да ће Координациони тим за праћење токова из области економских миграција вредно радити на доношењу најбољих решења како би се спречио одлазак младих из земље.

Ђорђевић је на првој седници поменутог тима, на чијем је челу, рекао да Влада има искрену жељу да промени ситуацију када је ова тема у питању, подсетивши на то да ово тело чине еминентни стручњаци из различитих области и чланови Владе.

Циљ Координационog тима није само спречавање одласка младих, већ и стварање пословног и привредног амбијента за долазак страних стручњака који ће живети и радити у нашој земљи, као и повратак наших држављана који су већ отишли, објаснио је он.

Према његовим речима, држава ћe пружити све услове који су неопходни да би млади остајали и стварали породице у својој земљи, али и да би се и они који су већ отишли вратили.

Овом тиму пружићемо подршку у раду и обезбедити сву потребну логистику, односно податке који ће им помоћи да боље сагледају ситуацију у којој се налази земља и тако пронађу адекватне начине за решавање овог проблема, подвукао је Ђорђевић.

Координациони тим је, како је додао, отворен за све оне који желе да учествују у решавању овог проблема који је, поред демографије, један од најбитнијих за Србију.

Члан стручне групе Владимир Гречић оценио је да је веома добро то што је ова тема постала један од приоритета рада Владе, јер овај проблем није само проблем наше земље, већ је присутан и на глобалном нивоу.

Члан стручне групе из Републичког завода за статистику Гордана Бјелобрк нагласила је да су последњих година миграције интензивиране, те да све институције треба да буду максимално ангажоване како би се створио амбијент да млади људи након завршеног факултета остану у земљи.

Према њеним речима, тиме бисмо увећали број становника, али би се обезбедила и замена генерација.

Првој седници Координационог тима присуствовали су и министар омладине и спорта Вања Удовичић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, представници министарства финансија, привреде, као и представници послодаваца и синдиката и САНУ.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here