Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Радио Београд, најстарији електронски медиј на Балкану, низом различитих садржаја, ове године обележава девет и по деценија постојања.

Првог октобра 1924. године, покретањем програма станице „Београд-Раковица“, почело је исписивање живописне историје Радио Београда, који је током деценија израстао у националну, културну и медијску установу највишег ранга.

„Обележавање јубилеја биће обележено низом концерата који су конципирани тако да нас подсете како је музика једно од основних изражајних средстава радија по којој се програм наше куће свих ових деценија посебно издвајао. Емитовање музике на програму почело је истог дана када је покренут Радио Београд и зато смо одлучили да јубилеј обележимо оном музиком која је препознатљива на нашим програмима“, истиче Александра Паладин, музичка уредница Радио Београда 1, гостујући у Јутарњем програму.

Програм почиње на платоу испред Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић“ на Калемегдану, наступом Биг Бенда РТС-а са солистима на концерту под називом „Сав тај џез“ са специјалним гостима међу којима су Бети Ђорђевић, Нада Павловић, Бисера Велетанлић, Биља Крстић, Жарко Данчуо, Зафир Хаџиманов, Васил Хаџиманов и Душан Безуха.

„Пошто џез није једини музички правац који је обележио програм Радио Београда, 7. септембра на платоу испред Жупаније у Сомбору, уследиће концерт ‘Класику, молим’ Симфонијског оркестра и Хора РТС-a под диригентском управом Бојана Суђића“, наводи Ранко Стојиловић, уредник у Редакцји за културу Радио Београда 2.

У сарадњи са Забавним програмом РТС-а, јубилеј Радио Београда биће обележен и 12. септембра гостовањем РТС-овог Каравана „Најлепше народне песме“ у Косовској Митровици.

„Пуно је још догађаја којима ћемо обележити ту живописну, узбудљиву прегнантну историју Радио Београда“, додаје Стојиловић.

Првог октобра у подне, у Свечаној сали САНУ, у згради одакле је 24. марта 1929. Радио Београд започео свакодневно емитовање програма, Дан Радио Београда биће обележен свечаном академијом и уручењем награда „Златни микрофон“ заслужним појединцима за дугогодишњи рад, допринос квалитету и слушаности програма.

„Ова година је доста специфична и врло значајна за Радио Београд јер се окрећемо млађим слушаоцима и новим генерацијама, јер је промењена и култура слушања радија, између осталог“, додаје гост Јутарњег програма.

У том циљу, Радио Београд ће 18. септембра представити и четири нова интернет програма на мултимедијалној платформи РТС Планета: „Вртешка“ намењен деци и родитељима, „Џубокс“ за љубитеље светске и домаће евергрин музике, „Рокенролер“ намењен слушаоцима поп и рок музике и „Плетеница“ на коме ће се емитовати најквалитетнији снимци познатих уметника народне музике.

Покретање ове нове медијске услуге прати и рад на дигитализацији Звучног архива Радио Београда.

„Јубилеји су прилика и да се сетимо великих и значајних имена људи који су градили ову кућу. Оно што са поносом и данас можемо да кажемо је да су многи еминентни културни посленици, књижевници, музичари, извођачи, били уредници Радио Београда и да су се својим радом за радио афирмисали у јавности“, наглашава Александра Паладин.

Поред тога, на Дан Радио Београда, 1. октобра, на Другом програму РТС у 21 час, биће приказана специјална емисија „95 година Радио Београда – Из века у век“.

 „Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here