Mesto za reklamu

11.06.2019.

У главном штабу Кфора “Филм сити”, обележена је двадесета годишњица од уласка НАТО снага на Косово. “Време је да се сви људи на Косову определе за трајно помирење”, поручио командант Кфора Лоренцо Д`Адарио.

Обележавању су присуствовали највиши косовски званичници, представници међународних заједница и војници Кфора.

Командант Кфора генерал мајор Лоренцо Д`Адарио је обраћајући се присутнима казао да данас, када размишља о Приштини од пре 20 година, сећа се осећаја очаја и страха. Кфор је, према његовим речима, обезбедио сигурност и слободу кретања.

“Као разултат тога, Косово је далеко другачија земља од пре 20 година. Косово је прешло двадесетогодишњи пут мира и развоја. Овај напредак није дат бесплатно. Током ових 20 година, више од 200 војника изгубило је животе током службе у Кфору. Путовање је пуно изазова и још увек постоје многе потешкоће које треба превазићи. И када погледам иза себе, не видим људе који покушавају да побегну, видим грађане који су спремни да изграде будућност за своју децу”, истакао је Д`Адарио.

Д`Адарио је поручио да још пуно тога треба урадити.

“Време је да се сви људи на Косову определе за трајно помиреје, а то може да се постигне само ако останемо верни визији, ако се усмеримо ка будућности, охрабрени позитивим дешавањима и избегавајући укорењену реторику”, навео је он.

Командант Команде здружених снага у Напуљу адмирал Џејмс Фого је напоменуо да Кфор остаје гарант мирног окружења на Косову.

“Кфор је највећа НАТО операција у Европи. Кфор и данас остаје на Косову као снага која гарантује мирно и сигурно окружење, као и слободу кретања за све заједнице. Надамо се да ће земље које теже нашем чланству наставити да напредују и да ћемо моћи да наставимо да ширимо и продубљујемо наш дијалог и партнерство у оквиру заједничког напора, како бисмо остварили визију Европе као целине”, истакао је Фого.

Централно обележавање две деценије од уласка НАТО снага на Косово биће одржано у среду у центру Приштине. Обележавању ће присуствовати бивши амерички председник Бил Клинтон као и бивша државна секретарка САД-а Медлин Олбрајт.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here