Mesto za reklamu

20.07.2019.

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас уверење да ће Рамуш Харадинај следеће недеље отићи у Хаг, али да ће одмах бити пуштен, те да ће се на Косово вратити са удвострученом популарношћу, а уверен је да ће истовремено расти притисак на Србију.

„Наша предвиђања су да ће Харадинај следеће недеље отићи у Хаг, да ће га одмах пустити назад, после 48 сати. Вратиће се као велики херој албанског живља на КиМ. Његова популарност ће се удвостручити“, објаснио је Вучић на конференцији за штампу.

Рекао је да ће они који покушају да пронађу другог мандатара бити суочени са чињеницом да ће то бити немогуће без Харадинаја, због нелегитимности других политичара.

„Харадинај, а нисам сигуран да је само он, жели убедљиву победу најтврђе албанске опције на изборима, који ће се одржати крајем септембра или у октобру. За то време је јасно да ће главни циљ бити формирање већине без Српске листе, а у томе ће користити и неке припаднике нашег народа. Биће то велико албанско уједињења унутар Косова, али и са Тираном“, уверен је Вучић.

Указао је на то да ће, док трају изборне радње, вођење дијалога бити немогуће, те да у том периоду сигурно неће бити укинуте таксе, које су створиле ужасну ситуацију у нашим односима. „Њихов план и идеја је да сачекају изборе, а да из њих Рамуш изађе још снажнији. Ту нема места за Србе, а ни за дијалог“, подвукао је Вучић.

Навео је да ће, након избора, формирање владе уследити тек у новембру, а да одмах потом почиње и кампања у Србији, где су избори у марту.

„Јасно је да ту разговора нема. Морамо да се припремимо да, ако неко у међународној заједници не буде мало одговорнији и не притисне Приштину, неће бити суштинске промене“, нагласио је председник Србије.

Вучић очекује додатни притисак на Србију од оних који су створили такозвану државу Косово, а то су западне земље.

„Све снажније ће да осећају потребу да се оштрица притиска окрене ка Београду. Ми од њих тражимо укидање такси, а онда ће неки њихови рећи да шаљу своје лидере чак у Хаг, па је, према њиховом мишљењу, неопходно да сада морамо и ми да попуштамо много више него што смо мислили раније“, указао је Вучић.

Вучић је то упоредио са судијом у кошарци када се игра дерби – када неко поведе са 10-20 кошева, почне да свира више у корист оног ко губи. „Они ће увек, на сваком месту, клатно гурати и враћати уназад“, уверен је председник Србије Вучић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here